09/10/2020

Ayuso versus Sánchez i el menyspreu a la ciència

2 min
portada mundo 08/10/20

BarcelonaConfinar o no Madrid s’ha convertit en una qüestió merament política. Està en joc la salut dels madrilenys, en primera instància, i de la resta de ciutadans en segona, però tot el debat se centra en si Sánchez és un lliberticida que només vol complicar-li la vida a Ayuso o, simètricament, si Ayuso es resisteix només al tancament per poder erigir-se en la presidenta a l’ombra d’Espanya des del fortí de la Comunitat. La caverna, per exemple, no estalvia verbs carregats d’intenció com un cigaló de Soberano: ʺSánchez desafia Madrid i els jutges i ultima un estat d’alarmaʺ (Abc), ʺSánchez ultima l’estat d’alarma en el seu pols a Ayusoʺ (La Razón) i ʺSánchez pressiona amb l’alarma a Madrid després del revés judicialʺ (El Mundo, que titula el seu editorial ʺL’amenaça de Pedro Sánchez a la Comunitat de Madrid"). Les cursives són meves. Amb aquest panorama, El País es queda sol intentant traslladar el pes de la càrrega a les espatlles de la presidenta madrilenya: ʺSánchez decretarà l’alarma a Madrid si Ayuso no actuaʺ.

El problema no és qui té raó. El drama és que els diaris acabem fent-nos ressò de la polèmica política –i és obvi que cal fer-ho– però l’allau de soroll, declaracions, contradeclaracions i gestualitats fa que el terme presumptament més important de l’equació –la salut pública– acabi desapareixent de les portades. Per no parlar d’irresponsabilitats com la d’El Mundo –el diari que responsabilitzava el 8-M dels contagis– i el seu tuit: ʺSi vostè viu a Madrid i vol marxar de pont, encara hi és a tempsʺ.

El debat sobre confinar o no la capital espanyola a la premsa haurien de conduir-lo els professionals de la cosa. Tot i que, sabent com van les coses, els experts consultats per un diari dirien que tancar és imprescindible, mentre que els del diari rival assegurarien que és del tot innecessari.

stats