Mèdia 11/05/2014

Bayona s’estrena en les sèries

‘Penny dreadful’ arriba avui a Showtime amb un desplegament de monstres clàssics en el Londres victorià

2 min
La ficció Penny dreadful tindrà els seus dos primers episodis dirigits pel català Juan Antonio Bayona. Sam Mendes serà el productor executiu del projecte.

BarcelonaEnmig de la lluita entre vampirs i zombis per conquerir l’espectador de televisió aficionat al terror, la cadena Showtime estrena demà la tercera via de Penny dreadful. La sèrie explora els orígens d’alguns dels monstres, criatures i personatges més cèlebres de les històries clàssiques de terror. Des de Dorian Gray fins a Frankenstein, passant pels homes llop. La sèrie, que compta inicialment amb vuit episodis, és una coproducció entre el Regne Unit i els EUA, però té una derivada catalana, ja que els dos primers episodis estan dirigits per Juan Antonio Bayona ( El orfanato, Lo imposible ), en la seva primera incursió en el camp de la ficció televisiva.

Les penny dreadful eren unes novel·letes barates de consum popular que es venien, sobretot, gràcies als seus elevats nivells de truculència i al llenguatge directe i planer, sense concessions. Si Quentin Tarantino va recuperar la pulp fiction en el film homònim, amb històries de quatre rals de lladres i detectius, Penny dreadful aspira a emular la maniobra per al gènere de l’horror, amb un ominós Londres victorià com a teló de fons. Recreat, això sí, a Dublín, per qüestions fiscals.

Guionista multipremiat

El productor executiu del projecte és Sam Mendes, director d’ American beauty i Revolutionary road. També n’havia de dirigir algun episodi però finalment no ho ha pogut fer per conflicte amb altres rodatges previstos. Ara bé, el veritable impulsor de la sèrie és John Logan, un reputat guionista de Hollywood que ha escrit films com Gladiator, L’últim samurai i algunes de les cintes recents de Martin Scorsese com L’aviador i Hugo. El 2011, quan va escriure el guió de Skyfall, l’última aventura de l’agent 007, el seu camí va creuar-se amb el de Mendes, que dirigia el film. L’èxit de la pel·lícula s’ha traduït en l’encàrrec d’escriure les dues pròximes entregues de l’agent secret més popular del cinema. Logan ha guanyat un Tony com a dramaturg per l’obra Red i un Globus d’Or per Sweeney Todd: el barber de Fleet Street. A més, l’han nominat dues vegades als Oscars.

Per Logan, l’època victoriana manté uns quants lligams amb els temps presents. “Aleshores se sentien en la cúspide del món modern, barallant-se amb la qüestió fonamental: què significa ser un ésser humà? I quan jo sec a l’ordinador tampoc no aconsegueixo entendre del tot el que passa actualment. I ara són al mateix lloc: hi ha una dissonància aterridora i una gran emoció envers el desconegut”, explicava Logan, en una de les presentacions de la sèrie. “Tibarem d’aquests personatges des de la comoditat en què estan fins al reialme del desconegut. Això és el que constitueix, per a mi, un bon drama”.

Penny dreadful compta amb alguns actors coneguts. Josh Hartnett ( Les verges suïcides, 30 días de oscuridad ) és un dels protagonistes i hi interpreta un jove amant de l’acció i valent que fa parella amb una heroïna enigmàtica, encarnada per Eva Green ( Casino Royale, The dreamers ). També hi surten Timothy Dalton (un explorador africà que busca la seva filla segrestada), Rory Kinnear (com a monstre de Frankenstein) i Reeve Carney, que feia de Spiderman en el musical de Broadway i interpreta aquí Dorian Gray, un home segur d’ell mateix però isolat del seu entorn.

stats