Mèdia 15/02/2015

'Bola de drac' en català fa 25 anys, recorda la sèrie amb 10 vídeos

La sèrie de dibuixos que emetia TV3 ha marcat més d'una generació i encara continua a la televisió

Ara
3 min
son goku 2

BarcelonaAvui fa 25 anys que TV3 va començar a emetre la sèrie de dibuixos animats 'Bola de drac', que es va convertir en un èxit aclaparador, va facilitar l'entrada de l''anime' i el manga japonesos a Catalunya i va marcar més d'una generació. El còmic manga original, escrit i il·lustrat per Akira Toriyama, es va començar a publicar el 1984 però va ser sobretot la sèrie 'anime' per a televisió la que va fer que les aventures de Son Goku tinguessin més ressò als països occidentals i a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter series Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per celebrar l'aniversari TV3 recorda algunes anècdotes dels primers moments de la sèrie a Catalunya, com que al principi no es van doblar els crits dels personatges i es va mantenir l'original en japonès, que després d'emetre la primera temporada va caldre recórrer a un distribuïdor francès d'origen libanès per trobar-ne més, i el mercat d'intercanvi i compra de fotocòpies del manga original que va esclatar quan els còmics d'importació encara no arribaven a Catalunya o eren massa cars.

El fenomen 'Bola de drac' va arribar fins al punt que el 2001 alguns seguidors de la sèrie es van organitzar perquè Televisió de Catalunya la tornés a emetre –cosa que va fer i que continua fent–. A més de fer una web molt completa i accions com trucades coordinades a TV3, van aconseguir que el doblador al català d'un dels personatges principals, en Vegeta, enregistrés el 2010 un vídeo en què demanava el retorn de la sèrie:

L'aventura comença amb la Bulma, una noia adolescent que decideix anar a buscar les set boles de drac que, juntes, han de servir per invocar un drac que li ha de concedir el desig que vulgui –ella li vol demanar un nòvio–. Pel camí es troba amb un nen innocent –amb cua i cabells de punxa– i extraordinàriament fort que es converteix en el protagonista real de la sèrie: en Son Goku, un personatge inspirat en el rei mico de la popular novel·la clàssica xinesa 'Viatge a l'oest'.

En la sèrie –on es barregen arts marcials, dinosaures, animals que parlen i actuen com persones, viatges espacials, màgia mitologia i molt de sentit de l'humor– Son Goku acaba convertit en un guerrer capaç de destruir mons sencers i que viatja per l'espai i el més enllà enfrontant-se amb contrincants cada vegada més forts. Els seus descendents segueixen el seu exemple en una trama que acumula un gir rere l'altre i on molts malvats no ho són mai del tot. La temporada més popular a Catalunya segurament va ser la segona sèrie, 'Bola de drac Z', però llavors la saga ja era famosa.

Tot seguit podeu veure deu vídeos amb algunes de les escenes més memorables de la sèrie:

Els durs entrenaments d'en Goku amb el Follet Tortuga:

El kame-kame-ha del Follet Tortuga:

Quan en Son Goku venç en Satanàs Cor petit:

En Son Goku es transforma en superguerrer per primera vegada:

I també es transforma en superguerrer... de nivell tres:

Quan en Son Gohan i en Tranx intenten aprendre la fusió:

Quan en Vegeta i en Goku es fusionen en una sola persona:

L'arrogància d'en Vegeta. Aquí teniu un recull dels seus millors moments:

En Son Goku contra el monstre Bu:

I per acabar... la mítica cançó del final dels episodis de 'Bola de drac':

stats