Mèdia 01/10/2015

El ‘.Cat’ s’obre a més temes i més gèneres

Xavi Coral debuta avui com a presentador del programa d’actualitat de TV3, que estrena plató

Albert Castellví Roca
3 min
Xavi Coral torna avui al món dels informatius com a presentador del .Cat. El programa de TV3 inaugura una nova etapa en què, a més del presentador, canvia de format i estrena un nou plató més versàtil.

BarcelonaEl .Cat de TV3 estrena aquesta nit (22.35 h) una nova etapa en què el canvi de presentador és només una de les moltes novetats que podran veure els espectadors. Després de sis anys a Divendres, Xavi Coral torna a l’àmbit dels informatius per agafar el relleu d’Ariadna Oltra -ara al Telenotícies migdia -, tot i que assegura que el seu pas pel magazín de tarda es notarà en aquest nou projecte: “Em vaig passar 12 anys fent el Telenotícies, i si m’haguessin proposat aquest programa llavors, segurament no seria el mateix que faré ara. Passar per Divendres m’ha permès veure que pots tractar la informació sense perdre rigorositat però amb un altre to, amb més desimboltura”, explica a l’ARA el periodista, convençut que “l’espectador agraeix” que li parlin de política “sense l’encarcarament que de vegades acompanya la informació pura i dura”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El presentador del programa -que seguirà dirigit per Manel Sarrau- explica que l’objectiu principal per a la nova temporada és “obrir” el format, en diversos sentits. D’entrada, deixarà de ser un espai “monogràfic” per donar cabuda a diversos temes cada setmana, en funció de les exigències informatives del dia. “Serà un programa absolutament obert i amb capacitat per absorbir tot el que doni de si l’actualitat”, assegura Coral. I afegeix: “Això ens obliga a no tancar el programa gairebé fins a l’hora de començar”.

De totes maneres, admet que en aquest tram inicial de la temporada -com a mínim, “fins a les eleccions espanyoles”- la política hi tindrà un pes especialment rellevant. “No s’entendria que no ens hi centréssim”, argumenta, però assenyala que “la intenció és no descuidar cap àmbit” i que també tindran “la vista posada” en altres camps. “Com que el programa es pot obrir a més temes, tenim espai per parlar dels refugiats, per exemple”, explica.

Però a més d’aquesta obertura temàtica, el nou .Cat també serà més flexible pel que fa als gèneres que utilitzarà per tractar l’actualitat. Segons Coral, “hi haurà entrevistes, tertúlies, debats, cara a cara, especialistes que explicaran coses amb pissarres digitals...”, de manera que el format s’adaptarà als fets a tractar per parlar-ne de la manera que més s’hi adigui.

De fet, originàriament el .Cat ja tenia la voluntat d’adaptar l’estructura a les necessitats de cada setmana, però a l’hora de la veritat va adoptar com a format estàndard l’entrevista seguida d’un debat. “El plató en forma de cercle donava poc joc per fer res més”, reflexiona Coral. Per això, en aquesta tercera temporada, el programa estrena un redisseny del decorat, amb la mateixa idea d’obertura: “Obrim físicament els espais i tindrem diverses zones per fer coses diferents”, diu.

Col·laboradors fixos

Tot i així, la voluntat de l’equip del programa és que cada edició arrenqui amb una entrevista “de nivell”. “Els protagonistes de l’actualitat han de continuar passant pel .Cat, aquest és l’objectiu”, diu Coral. L’entrevista, però, tindrà un format diferent, ja que el presentador estarà acompanyat de Tian Riba, amb qui ja compartia taula fins ara a la tarda. “El Tian domina molt la política, i a Divendres ja hem vist que fer les entrevistes entre dos és un bon sistema: són més dinàmiques, més amenes, i on no arriba l’un hi arriba l’altre. Permeten aprofundir més”, destaca el presentador.

A banda de Riba -que, a més d’aquesta nova tasca i de mantenir el càrrec de subdirector de Divendres, diumenge estrena Economia en colors, que presentarà juntament amb Xavier Sala i Martín-, el .Cat incorpora una altra col·laboradora fixa. Serà Natza Farré, guionista del programa de RAC1 La competència, que cada setmana tancarà el programa comentant l’actualitat “amb la seva mirada àcida, irònica, satírica”. “És una manera d’acabar una mica més relaxats, d’acostar-se a l’actualitat des d’un punt de vista no estrictament periodístic”, diu Coral.

El .Cat es va estrenar el 24 d’abril del 2014, i la temporada passada va tenir una mitjana de 266.000 espectadors i un 9,9% de quota de pantalla. Amb tot, el nou presentador assegura que els canvis no responen tant a una necessitat de millorar les xifres de l’espai com a la voluntat de fer-lo “més dinàmic”.

Un primer programa centrat en els dies posteriors a les eleccions

El primer programa de la nova temporada del .Cat es fixarà en els resultats de les eleccions catalanes i en els possibles escenaris que es plantegen a partir d’ara. Després d’uns comicis amb una participació excepcional, el programa analitzarà el panorama postelectoral a través de dues entrevistes: a Marta Rovira, de Junts pel Sí, i a Inés Arrimadas, de Ciutadans.

L’espai també abordarà la imputació del president de la Generalitat, Artur Mas; de l’aleshores vicepresidenta, Joana Ortega, i de la consellera Irene Rigau per haver dut a terme el 9-N. A més, plantejarà algunes incògnites que han sorgit al voltant de l’elecció del president de la Generalitat i parlarà de les declaracions dels diversos partits sobre aquest tema.

stats