La moció de Cs derrotada al Parlament i, desnonats pels alts lloguers: les claus del dia, amb Antoni Bassas (08/10/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Mentre tot continuen sent especulacions sobre si la sentència se sabrà entre demà passat o a començaments de la setmana que ve, la moció de censura al president Torra presentada per Ciutadans va quedar àmpliament derrotada: 40 vots a favor de 135. Ciutadans només va tenir el suport del PP. El PSC es va abstenir i els comuns van votar que no, igual que JxCat, Esquerra i la CUP. La candidata Roldán va repartir el seu temps entre acusar el Govern de connivència amb la violència i atacar el PSC per no votar amb Ciutadans i el PP: "Hem vist com es parla d'explosius i plans d'assalt a aquest Parlament, com es votaven resolucions il·legals, com els partits independentistes votaven per fer fora la Guàrdia Civil de Catalunya. ¿Es mantindran impassibles davant d'això? ¿No faran res? ¿Donaran l'esquena als constitucionalistes? ¿Als catalans que se senten desemparats?"

Cs dirigeix la moció de censura contra el PSC

Miquel Iceta va repassar la candidata: "No és la moció de la llibertat, la convivència, la concòrdia, és la moció de la fracassada Lorena Roldán, fracassada perquè la perd, no per res més. Vostè va dir que el Govern va estar molt content quan vostè va dir que s'abstenien, però no, el Govern es va entusiasmar quan vostè va dir que els presentava una moció de censura. Això és el que va passar".

Ciutadans va escenificar aquesta moció com un acte de precampanya. A la tribuna de convidats hi havia Rivera i Arrimadas. Diu Gerard Pruna a la seva crònica que “ningú té tanta passió per mantenir viu l'esperit de l’1 d’Octubre com els de Rivera”.

2. Avui publiquem un article del conseller Raül Romeva, que des de la presó de Lledoners demana que la resposta a la sentència s’expressi al carrer, a les institucions i a les urnes el 10 de novembre.

3. Aquesta nit s’acabava el termini per presentar-se a les eleccions. Com era d’esperar, la CUP ha reunit els avals, i Errejón també els ha aconseguit per presentar el seu Més País per Barcelona.

Errejón i la CUP reuneixen els avals per al 10-N

4. A Brussel·les, Josep Borrell va passar sense problemes l’examen per convertir-se en el cap de la diplomàcia europea. Júlia Manresa el qualifica a la seva crònica de “plàcid”. Tampoc no el van collar gaire amb les preguntes. Va anunciar que el primer viatge que farà serà a Kosovo, país que Espanya no reconeix -els kosovars van votar la seva independència al Parlament-, i no va citar Catalunya pel seu nom però sí que s’hi va referir: "Com a alt representant de la política exterior de la Unió Europea, la meva feina no serà pronunciar-me sobre els problemes interns de cada un dels països. Puc tenir una visió general de com són els moviments populistes del món. Però no diré en aquest moment i en la funció a la qual pretenc accedir res sobre el problema intern d'un país, encara que sigui el meu".

5. Mentre Pedro Sánchez continua avisant que hi haurà una resposta ferma de l’Estat a les eventuals protestes per la sentència, l’expresident espanyol Zapatero diu a Ràdio Nacional d’Espanya que cal trobar espais de diàleg a Catalunya i, preguntat sobre la violència, diu això: "Fins ara hem tingut situacions difícils, però una actitud pacífica del moviment independentista i la societat catalana. Fins on jo sé, la immensa majoria de la societat catalana té una cultura pacífica, democràtica i inequívoca".

6. Obrim Societat amb una peça que explica que els lloguers alts són la primera causa de desnonament, i que a Catalunya quatre de cada deu famílies destinen el 40% del sou a pagar el lloguer.

7. Els indicadors econòmics no són falaguers: les empreses catalanes que es declaren en concurs de creditors (les antigues suspensions de pagaments) s'acosten als màxims registrats durant la crisi.

8. Aquesta nit s’ha inaugurat la temporada del Liceu amb la representació de 'Turandot', de Puccini. Esplèndida escenografia, diu Valèria Gaillard, a mig camí entre 'Star Trek' i 'Metròpolis'. Molt recomanable.

Una Turandot alliberada obre la celebració dels 20 anys del Liceu

9. I als Esports, Víctor Valdés va ser cessat ahir a Can Barça com a entrenador dels juvenils, només tres mesos després de ser incorporat, i Pablo Machín ja és el nou entrenador de l’Espanyol. David Gallego va ser cessat ahir.Més continguts de