Mèdia 14/10/2014

El Congrés rebutja el nomenament de José Antonio Sánchez per presidir RTVE

Només el PP ha votat a favor del seu candidat, que haurà d'esperar a dijous per accedir al càrrec

Ara / Agències
3 min

BarcelonaEl Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts al migdia, en primera volta, el nomenament de José Antonio Sánchez com a nou president de Radiotelevisió Espanyola. El candidat proposat pel Partit Popular ha obtingut només 178 vots dels diputats del PP, i no ha arribat a la majoria de dos terços necessària per ser nomenat en aquesta primera votació. L'altre candidat, Javier Montemayor, proposat per UPyD, ha recollit 5 suports –dels 5 representants d'aquest partit, mentre que 89 diputats han votat en blanc i 5 han emès vots nuls.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Sánchez, doncs, haurà de ser escollit dijous en una segona votació en què en tindrà prou amb la majoria absoluta –i, per tant, amb els vots dels diputats del PP– per accedir al càrrec. Els populars van introduir aquesta modificació a la llei ara fa dos anys, precisament per permetre l'elecció de l'anterior president, Leopoldo González-Echenique, que només va ser votat pels representants del PP i de CiU.

Abans de procedir a la votació, els grups de l'oposició han mostrat els seus arguments per oposar-se a l'elecció de Sánchez. José Luis Gordo, del grup socialista, ha recordat que el candidat del PP es va definir com "el sonall del govern autonòmic de Madrid a Telemadrid", i ha afirmat que "això és tant com dir que serà el titella del govern [espanyol] a RTVE". "Vol fer un ERO molt bèstia", ha advertit Gordo, que ha recordat també la seva relació amb els papers de Bárcenas –una al·lusió molt repetida durant la sessió– i ha denunciat que el seu nomenament no té "legitimitat democràtica". "És el moment d'abandonar la televisió de partit i de tornar el control de la radiotelevisió pública al parlament", ha reivindicat el diputat socialista.

El diputat Ricardo Sixto, d'Izquierda Unida, ha anunciat que el seu grup abandonaria la cambra en el moment de la votació –tal com, efectivament, s'ha produït– per no participar del "paripé" i demostrar el seu "màxim rebuig" al nomenament de Sánchez, a qui ha qualificat de "mercenari del PP". Sixto ha recordat també que el futur president ja havia estat al capdavant de RTVE entre els anys 2002 i 2004, una etapa de "manipulació, obscurantisme i mitges veritats" que va culminar en la gestió informativa de l'11-M, que va suposar "el màxim nivell de manipulació informativa que ha conegut la democràcia espanyola".

Per la seva banda, el diputat de Compromís Joan Baldoví ha lamentat que Sánchez "té l'honor d'haver treballat per al PP, apareix als papers de Gürtel i ha dirigit Telemadrid, que juntament amb Canal 9 tenen l'honor de ser les televisions més partidistes i manipuladores [d'Espanya]". Baldoví ha lamentat també que el candidat hagi estat proposat "sense cap consens" amb els grups de l'oposició.

Menys agressiva s'ha mostrat la representant de CiU, Montserrat Surroca, que s'ha limitat a dir que li "preocupa" que el candidat no hagi explicat quin és el seu projecte, com pensa fer front a la complicada situació econòmica de RTVE i què pensa fer amb les instal·lacions de TVE a Sant Cugat, amb Ràdio 4 o amb les desconnexions en català.

Des d'UPyD, Irene Lozano ha titllat Sánchez de "comissari polític" del PP i ha assenyalat que el seu "principal aval" és ser "el liquidador de Telemadrid" i que té el "mèrit afegit d'aparèixer als papers de Bárcenas". Lozano ha recordat que el seu grup ha proposat un candidat alternatiu –és l'únic grup de l'oposició que ho ha fet–, Javier Montemayor, "un professional amb més de 30 anys d'experiència professional acreditada".

Com s'esperava, l'únic grup que ha donat suport a Sánchez ha estat el PP, que a través del diputat Ramón Moreno ha destacat la "professionalitat i coneixement del mitjà" del seu candidat, que en la seva opinió té unes capacitats "totalment fora de dubte" per dirigir la corporació estatal. Moreno també ha subratllat que el nomenament del nou president arribarà només un mes després de la renúncia del seu antecessor, Leopoldo González-Echenique, de manera que s'evitarà una situació d'interinitat com la que va tenir lloc entre els anys 2011 i 2012 i que va deixar la corporació en una situació molt complicada. A més, el diputat popular ha remarcat que "no hi ha hagut ni un sol acomiadament" a RTVE des de l'arribada del PP al govern espanyol.

stats