Mèdia 07/10/2014

L’autor de l’ERO de Telemadrid serà el nou president de RTVE

El PP imposa José Antonio Sánchez, que ja va dirigir l’ens amb Aznar

i
àlex Gutiérrez
3 min

BarcelonaJosé Antonio Sánchez tornarà a ser el màxim responsable de RTVE. El PP va inscriure ahir el seu nom a la Cambra de Diputats per sotmetre’l a votació. Des del 2006 era obligatori aconseguir dos terços de suport, en una mesura pensada per forçar consensos. Però una modificació legal instada l’any 2011 pel govern de Rajoy permet una segona volta en la qual només fa falta majoria simple per superar el tràmit.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Substituirà així Leopoldo González-Echenique, que va dimitir el 25 de setembre en no aconseguir un finançament addicional per a RTVE que li permetés quadrar els comptes. S’estima que el dèficit d’enguany s’enfilarà fins als 134 milions d’euros. Des que es va crear la Corporació RTVE, l’any 2007, l’ens s’ha anat carregant amb unes pèrdues de 716 milions d’euros.

El relleu tindrà lloc, a més, en plena crisi d’audiència de La 1, que ha deixat de competir amb Telecinco i Antena 3 per fer-ho molts dies amb Cuatro i La Sexta, les segones cadenes del duopoli privat.

I encara un tercer front obert: la credibilitat. La pèrdua de lideratge dels Telediarios, les crítiques freqüents a Informe semanal o les crítiques públiques dels mateixos periodistes de la casa són algunes de les cares d’aquesta crisi d’imatge.

El fet que Sánchez vingui de Telemadrid -on ha executat un ERO de 860 persones i va amenaçar de desmantellar del tot el canal si no aconseguia completar-lo- fa preveure el pitjor als representants dels treballadors. “Ha vingut l’enterrador de Telemadrid a enterrar Televisió Espanyola -explicava a l’ARA Miguel Ángel Curieses, delegat d’UGT al comitè d’empresa-. No és un perfil moderat de la dreta espanyola, al contrari. Ve qui informava sobre ETA posant una foto de Zapatero amb el segell de la banda a sobre”.

El sindicat recorda que Echenique va comprometre’s a no tocar la plantilla (actualment de 6.400 treballadors) fins al 31 desembre del 2015, a canvi d’unes rebaixes salarials pactades amb els treballadors. “Entenem que aquest compromís també l’obliga a ell, perquè el vam signar no amb Echenique com a persona sinó com a president de RTVE”.

El pessimisme regnava també entre els representants de CCOO, que preveuen una tardor calenta. “És un pas més en l’assetjament cap al personal i el model de RTVE -declarava a aquest diari Maite Martín, delegada del sindicat al comitè-. És algú de qui és té un mal record de quan va ser a la casa deu anys enrere i que acumula quatre denúncies penals per l’ERO de Telemadrid, així que no sembla que sigui algú gaire sensible al diàleg”. Martín creu que Sánchez arriba “a complir ordres i amb un full de ruta molt concret” i preveu que hi hagi “mesures de força importants, més destacades que les aturades del dia 30 de setembre”.

El PSOE ja va exigir destituir-lo

Nascut a Huelva el 1953, es va incorporar el 1983 al diari Abc, on va ser més de 15 anys sota les ordres de Luis María Anson, amb qui va fer el pas a La Razón el 1998. El juliol del 2002 va ser nomenat director general de RTVE -el màxim càrrec aleshores- a proposta del PP d’Aznar. S’hi estaria fins a l’abril del 2004, envoltat de polèmiques, fins al punt que el PSOE va arribar a presentar una proposició no de llei en la qual exigia la seva destitució adduint que infringia el dret a la informació reconegut a la Constitució.

Entre el 2004 i el 2011 va ser director general de la divisió a Llatinoamèrica de Telefónica. El seu retorn al sector audiovisual ja va ser com a director general de Telemadrid, en una etapa en què han sigut freqüents les crítiques a la falta de pluralitat del canal, alhora que executava un ERO que deixava l’ens amb només 300 persones de les 1.200 que tenia.

El mandat de Sánchez a RTVE no arribarà a quatre anys, ja que només tindrà a l’abast el temps que li quedava dels sis anys teòrics al seu predecessor. En tot cas, cap dels directius nomenats des del 2006, l’any de la reforma de la llei, han arribat a completar el mandat, ja que han dimitit abans.

stats