PROGRAMACIÓ
Mèdia 21/02/2021

‘Crims’ torna a explorar la foscor amb nou casos més

TV3 estrena avui la segona temporada d’un dels programes de més èxit del seu ‘prime time’

i
ÀLEX GUTIÉRREZ
3 min
Carles Porta introdueix els capítols des de la foscor de l’estudi de Catalunya Ràdio abans de submergir l’espectador en els diferents casos.

BarcelonaTV3 torna a abaixar la llum al mínim per deixar que la veu de Carles Porta desgrani nous casos criminals ocorreguts a Catalunya els últims anys. Crims estrena una segona temporada repetint la fórmula de l’any anterior: el periodista comença l’episodi tancat a l’estudi de Catalunya Ràdio -la primera casa del programa- i, després d’una breu introducció perquè l’espectador se situï, se submergeix en la investigació d’assumptes dels quals no sempre es van poder tenir totes les certituds necessàries.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La sèrie segueix fidel també a la fórmula de no recórrer a experts -o a totòlegs que opinen del que toqui-, sinó que se centra en els testimonis directes o indirectes de cada història: els protagonistes, els familiars, els investigadors... Són dotze episodis que recreen nou històries diferents, d’aquelles que apel·len als instints humans més inconfessables. Cada setmana s’estrenarà un nou capítol i, a l’acabar, se’n reposarà un de la temporada anterior.

El primer dels episodis se centra en el crim de Ricardo Piris. El propietari d’un bar és el primer que dona l’alarma: el seu client més habitual fa dies que no s’atrinxera a la seva barra favorita. I si el Ricardo -jubilat extremeny, sense fills- no és a casa, és al bar Pensión Rosi, de Lloret de Mar. Quan la policia acudeix al seu domicili, troba el seu cadàver cosit a punyalades, enmig d’un bassal de sang. L’autor de les ferides és algú molt fort, perquè el ganivet ha arribat a traspassar el cos. Després de sis mesos investigant infructuosament, una carta canvia el curs de la recerca de manera determinant.

La setmana següent s’abordarà el cas de l’assassinat que es va viure al carrer Santaló el 9 de febrer del 2009. Aquell dilluns d’hivern, un home s’acosta per darrere a un altre i li dispara un tret al cap a boca de canó. La víctima és Félix Martínez Touriño, un antic empresari del món de l’hostaleria que llavors exerceix de director del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al parc del Fòrum. L’assassí, mentrestant, s’ha perdut entre la multitud.

Altres casos que mereixeran l’atenció d’aquesta segona temporada són les desaparicions de la urbanització de Ca n’Amat o el crim de la flor a l’orella. Algunes d’aquestes vivències ja han estat tractades a la versió radiofònica del programa, que segueix a la graella de Catalunya Ràdio les nits del cap de setmana (21h) i també en format podcast.

Posada en escena de cinema

La versió televisiva està plantejada com a sèrie de no-ficció. És a dir, utilitza elements propis de la ficció per explicar les històries, sempre arrapades a la realitat. Les entrevistes a plató, les imatges aèries dels pobles i ciutats, les reconstruccions dels moments crítics de cada afer o les imatges d’arxiu serveixen per insuflar ritme narratiu a l’explicació de cada crim. En aquest sentit, des la productora Goroka es defensa que la sèrie “s’aproxima molt més a una sèrie de ficció que a un reportatge”, tot i que al darrere hi ha “una acurada investigació periodística”.

La segona temporada de Crims arriba amb l’aval dels audímetres, ja que la tanda anterior d’episodis es va saldar amb 463.000 espectadors de mitjana i una quota de pantalla del 18,7%. El capítol més vist va ser el primer, amb 541.000 espectadors i un share del 22,1%. En aquesta ocasió, Carles Porta s’haurà de batre amb Maestros de la costura, a La 1; El Hormiguero, a Antena 3 (i l’arrencada de Mujer ), i El debate de las tentaciones, a Telecinco.

stats