Mèdia 30/12/2019

'Cuéntame' s'endinsa en la dècada dels 90

Els nous capítols se centren en la separació del matrimoni Alcántara

Alejandra Palés
3 min
'Cuéntame' s'endinsa en la dècada dels 90

BarcelonaTemps de canvis en el si de la família Alcántara. Cuéntame cómo pasóCuéntamecómo pasó estrena aquest dijous a La 1 (22.30 h) els nous episodis de la vintena temporada, ja totalment immersa en la dècada dels noranta, en què Espanya va viure els Jocs Olímpics de Barcelona i l'Expo de Sevilla. Els protagonistes de la sèrie més longeva de la televisió espanyola, però, tenen altres preocupacions: l'Antonio (Imanol Arias) i la Mercedes (Ana Duato) s'han separat i la família ha donat la benvinguda a un nou membre, la Sol, la filla del Toni (Pablo Rivero) i la Deborah (Paloma Bloyd).

TVE ha dividit la vintena temporada en dues parts: la primera es va emetre entre el març i el maig del 2019 i la segona inaugura el 2020 i acabarà el 5 de març. Els nous episodis fan un salt temporal de nou mesos respecte a l'últim capítol emès al maig. Les dues primeres entregues s'ambienten en la Nit de Nadal i la de Cap d'Any del 1990, quan tots els Alcántara es reuniran per intentar suavitzar la nova situació familiar i recordar el que han fet durant els mesos que els espectadors no han tingut notícies seves. La Mercedes rememorarà el viatge a Nova York per visitar el seu fill Carlos i l'Antonio la seva descoberta de Cuba.

Per al coordinador de guions de la sèrie, Joaquim Oristrell, els nous camins empresos per l'Antonio i la Mercedes responen al canvi de mentalitat que es va donar durant la dècada dels noranta, una època, segons ell, "més individualista". "Cadascú va buscant el seu destí, aliè a la família. Ens vam fer més egoistes, menys participatius, es buscaven els diners i la satisfacció immediata. És la temporada de les emocions, perquè cada personatge persegueix els seus desitjos sense demanar permís", assegura. L'exparella buscarà la seva realització en l'àmbit professional. El negoci de l'Antonio, Viajes Milano, viurà un moment d'expansió coincidint amb la preparació i celebració dels Jocs Olímpics i l'Expo. Per la seva banda, la Mercedes començarà un nou projecte, una línia de moda per a talles grans.

Noves incorporacions i alguns adeus

El Toni cobrirà la Guerra del Golf

En les seves noves vides com a solters, l'exmatrimoni també tindrà nous interessos sentimentals. En el cas de l'Antonio, la seva nova il·lusió serà la Catalina, interpretada per l'actriu Natalia Millán, que s'incorpora a la sèrie. La nova parella del personatge d'Arias és representant d'actors i una dona "molt divertida i interessant". "És un personatge simpàtic, una dona madura, adulta i despreocupada que no vol problemes. Coneix l'Antonio i li dona la seva amistat i suport per treure'l dels moments dramàtics en què viu. No vol compromís perquè sap que ell continua enamorat de la Mercedes", explica Millán. Per la seva banda, la Mercedes seguirà amb la seva relació amb el Max (Ramon Madaula), que va ser el seu gran suport durant la crisi que va patir en els últims episodis i que va acabar desembocant en la separació del seu marit.

A més de Millán, els nous episodis de Cuéntame cómo pasó comptaran amb altres incorporacions. Mariona Terés, vista a Paquita Salas, serà la Samira, companya de la Inés (Irene Visedo) a l'escola de teatre; Miquel García Borda es posarà en la pell del pare de la Sandra, una companya d'escola de l'Oriol (fill de la Inés); i Álvaro Monje interpretarà el Benja, el germà de la perruquera transgènere del barri, l'Angie.

Mentre alguns arriben al barri de San Genaro, altres marxen. Després de la pèrdua del Carlos (Ricardo Gómez) i la Karina (Elena Rivera), que es van acomiadar al final de la temporada 19, ara arriba el torn d'Ana Arias, que durant 16 anys ha interpretat la Paquita, la neboda de la Mercedes que es traslladava de Sagrillas a San Genaro per trobar-se amb el seu nòvio Mateo. L'actriu va anunciar a principis de desembre que deixava la sèrie per iniciar nous camins professionals però que el seu personatge continuarà apareixent fins al final de la temporada en curs.

Abans d'arribar al final de la temporada 20, però, Cuéntame cómo pasó mostrarà la Guerra del Golf a través del Toni, que viatja fins a la zona per cobrir el conflicte per a Televisió Espanyola acompanyat d'un càmera interpretat per Iván Marcos. Per recrear Jordània i l'Iraq, l'equip de la sèrie, que va revisar les cròniques emmagatzemades a l'arxiu de RTVE, va optar per rodar en paisatges naturals de Toledo i Ávila.

'Ochéntame otra vez' segueix repassant els 80

L'estrena de Cuéntame cómo pasó ve acompanyada del retorn de l'espai de nostàlgia Ochéntame otra vez, que ja va per la seva setena temporada. En aquesta ocasió, el programa recuperarà èxits musicals de l'època que seran comentats pels seus compositors o intèrprets, com Mikel Erentxun i Marta Sánchez. Més enllà de la música, l'espai recordarà successos com l'assassinat dels marquesos d'Urquijo o algunes de les notícies més destacades de la premsa del cor d'aquells anys.

stats