Mèdia 15/04/2016

La cúpula de la CCMA fa pinya a l'entorn d'Empar Moliner

El director de TV3 confirma que seguirà col·laborant a 'Els matins'

Albert Castellví
3 min
Empar Moliner argumenta que té “el deure de denunciar la injustícia”

Barcelona"L'Empar Moliner té tot el suport d'aquesta direcció per seguir fent denúncia crítica amb tota la llibertat d'expressió que ha de garantir la llei al nostre país". Així de contundent s'ha mostrat aquest divendres al matí la vicepresidenta –i presidenta en funcions– de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach, durant la seva primera compareixença davant la comissió parlamentària de control als mitjans públics catalans, en què la polèmica per la crema simulada d'un exemplar de la Constitució per part de l'escriptora dilluns al programa de TV3 'Els matins' ha estat el tema que més ha encès el debat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Llorach responia a una pregunta del diputat del PSC David Pérez, que ha considerat "intolerable" que "es digui que els partits de l'oposició són els culpables que els nens d'aquest país passin gana o tinguin fred", en referència a les paraules de Moliner, que va reclamar als diputats que criticaven la seva actuació que diguessin si estaven a favor o en contra de la decisió del Tribunal Constitucional d'impedir al Govern garantir el subministrament energètic a les famílies sense recursos.

"Estem en una societat d'icones, i s'han de respectar", ha reclamat Pérez, que ha posat com a exemples una estelada, la Bíblia, la Constitució i l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. "A mi no se m'acudiria cremar cap d'aquestes icones, i vull una televisió pública que les respecti", ha insistit.

El grup socialista, però, no ha estat l'únic que ha criticat l'acció d'Empar Moliner. Des de Ciutadans, Fernando de Páramo ha remarcat que la carta magna "permet que hi hagi llibertat d'expressió" i ha afirmat: "A mi, cremar llibres no em fa gràcia, però cremar la Constitució i les llibertats de tots encara me'n fa menys. La televisió pública no hauria de cremar la democràcia, l'hauria de defensar!". De Páramo també ha reclamat que "el personatge" –en referència a Moliner– que va "protagonitzar aquest escàndol" no torni a aparèixer a TV3.

El director de la cadena pública, Jaume Peral, ha subratllat que l'escriptora continuarà col·laborant a 'Els matins' com fins ara i "exercint la llibertat d'expressió". "TV3 va fer un comunicat on lamentava que algunes persones s'hagin pogut sentir ofeses per la seva intervenció, i per aquest motiu es va decidir retirar del portal web aquestes imatges", ha recordat Peral, que considera que TV3 "ha actuat com ho havia de fer".

Segons el director de la cadena, la secció de Moliner va ser un exemple d'"humor intel·ligent", una qualificació que De Páramo ha rebutjat, i ha lamentat que l'escriptora mantingui la seva presència a 'Els matins'. "Estarem pendents de quin serà el seu pròxim xou, perquè si ha cremat la Constitució és capaç de tot".

Per la seva banda, la diputada del PP Andrea Levy s'ha preguntat si a TV3 es podria cremar "la bandera del Regne Unit, la bandera catalana, un llibre de Josep Pla, un llibre de Francisco Umbral, l'Estatut de Catalunya o la Constitució espanyola", i ha criticat que la CCMA qualifiqui de "llibertat creativa" el que ella considera "propaganda independentista". "La llibertat d'expressió i la Constitució emparen que mai més no es tornin a cremar llibres en places públiques", ha sentenciat.

En canvi, Moliner ha rebut el suport del diputat de Junts pel Sí Sergi Sabrià, que ha suggerit al director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, que es plantegi buscar "un espai també a la ràdio" perquè l'escriptora pugui "seguir defensant els més febles i els seus drets fonamentals". Gordillo ha recordat que Moliner ja col·labora al programa 'La vida', i ha deixat clar que ho seguirà fent.

stats