Mèdia 04/09/2019

Enric Hernández serà el nou cap d’informació de RTVE

El nomenament de l’exdirector d’‘El Periódico’ se suma al de David Valcarce com a nou director de la cadena

Alejandra Palés
3 min
Enric Hernández, exdirector d''El Periódico', a la dreta de la imatge, en una fotografia d'arxiu

BarcelonaRenovació a l’organigrama de RTVE. Enric Hernández, exdirector d’ El Periódico, ha sigut nomenat cap d’informació i actualitat de la corporació pública, segons va confirmar ahir l’ens. No és l’únic canvi al capdavant de la televisió: David Valcarce, que fins ara era el director d’operacions de TVE, passarà a dirigir la cadena en substitució d’Eladio Jareño. Rosa María Mateo, administradora provisional única de RTVE, va informar dimecres de tots dos nomenaments al consell d’informatius de l’ens.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El nom d’Hernández ja sonava des de feia mesos per a posicions directives de TVE. Aquest gener, Vertele avançava que Rosa María Mateo havia ofert a Hernández, que llavors encara era director d’ El Periódico, el càrrec de màxim dirigent de la televisió pública. Finalment, però, el periodista coordinarà la informació dels diferents canals i emissores de RTVE. Hernández va ser rellevat de la direcció d’ El Periódico, posició que ocupava des del 2010,el maig passat i va ser substituït per Anna Cristeto, exdelegada d’Europa Press a Catalunya.

De fet, el càrrec que assumeix Hernández és de nova creació i estarà per damunt de la directora d’informatius, Begoña Alegría, una de les primeres designacions decidides per Mateo. En el comunicat sobre la seva designació, RTVE destaca que Hernández va estar al capdavant de la transformació digital d’ El Periódico i que una de les seves funcions com a nou cap d’informació i actualitat serà precisament impulsar un procés de renovació similar a RTVE.

Adeu a Eladio Jareño

El reajustament a la cúpula de RTVE suposa el relleu d’Eladio Jareño al capdavant de la direcció de l’ens, un dels pocs directius que es van mantenir en el càrrec després del nomenament de Rosa María Mateo com a administradora única provisional. Llavors la decisió de Mateo va ser rebuda amb polèmica, ja que Jareño havia sigut durament criticat per la plantilla de l’ens públic per la seva proximitat al PP. De fet, l’any 2016, quan Jareño va ser nomenat, el consell d’informatius de TVE va qualificar la seva elecció com “un altre pas enrere que impedeix la reclamada independència i pluralitat dels mitjans públics a Espanya”. Jareño ja havia protagonitzat diverses polèmiques abans d’arribar a la direcció de RTVE, com l’acomiadament de Cristina Puig, que la justícia va declarar improcedent, o la decisió de no emetre informacions sobre el cas de la Camarga que podien perjudicar l’aleshores presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho (un acte de “censura” pel qual el consell d’informatius de TVE va demanar la seva dimissió).

A finals del 2018 va agafar força la possibilitat que Jareño abandonés la direcció de RTVE després que Ciutadans presentés el seu nom com a candidat a ocupar una de les cadires del consell de govern de la CCMA.

Ara la direcció de RTVE l’assumirà un home de la casa, David Valcarce, enginyer superior de telecomunicacions que forma part de la plantilla des del 1978, quan va entrar a la corporació a través d’unes oposicions. Durant aquests anys, Valcarce ha assumit diversos càrrecs de responsabilitat dins de TVE i, des del 2017 fins ara, era director d’operacions. Des de la corporació destaquen que ha sigut una peça clau en el desplegament tècnic de grans esdeveniments retransmesos per TVE, com els Jocs Olímpics de Sydney, Pequín o Atenes, a més de la proclamació del rei Felip VI.

Amb el nomenament de Valcarce com a nou director, Víctor Sánchez García, també enginyer superior de telecomunicacions, assumeix la direcció d’operacions.

Els nomenaments arriben quan encara està pendent una reforma de RTVE que permeti escollir un nou president per a l’ens a través d’un concurs públic que porta mesos encallat. De fet, el futur de RTVE és un dels punts de conflicte entre PSOE i Unides Podem per a un acord d’investidura. A la proposta que la formació lila va fer arribar a l’agost a Pedro Sánchez hi figurava un pla de reforma de RTVE per situar-la “a l’altura de la BBC britànica”. Ahir Sánchez en la presentació de la Proposta oberta per a un programa comú progressista només va parlar de la corporació per assegurar que volen “un model plural, independent, públic i de qualitat, que es converteixi en pol de producció, orientat al foment i la difusió de la cultura espanyola”.

stats