Crítica TV 27/06/2023

Les estratègies manipuladores d’'Antena 3 Noticias'

3 min

Dilluns al migdia, a Antena 3 Noticias, informaven sobre l’evolució de les negociacions entre PP i Vox a les diferents comunitats autònomes. Per aclarir-ho, mostraven un mapa d’Espanya assenyalant-hi els punts on ja s’havien consumat els pactes. Ho plasmaven de tal manera que en tota la Península només hi apareixien quatre noms: Aragó, Balears, Múrcia i, en darrer lloc, Cantàbria, pel possible pacte entre el partit de Revilla i el PP. El disseny estava pensat per oferir una sensació de buidor, d’escassetat. El mapa blau, uniforme, apareixia amb els quatre noms en lletra menuda. A continuació, posaven un altre mapa en contrast amb aquest. El redactor ho explicava: “Por su parte, el partido socialista tiene ya numerosos acuerdos cerrados en Catalunya con partidos independentistas. Ha pactado con una treintena de ellos”. Aleshores, posaven un mapa de Catalunya i l’atapeïen de noms de més d’una desena de localitats catalanes on hi ha hagut acords entre el PSC i ERC. A continuació, ampliaven la informació: “También han pactado con el partido de Carles Puigdemont”. Després d’anys convertint Puigdemont en sinònim de la maldat absoluta, ara prioritzaven el seu cognom al nom del partit i afegien un altre mapa de Catalunya amb una quinzena de noms de municipis on els socialistes han pactat amb Junts. I finalment arribava el remat de la notícia. “E incluso, en este pueblo que van a ver de Girona, han pactado con la CUP” i ubicaven Sarrià de Ter en el mapa com el súmmum del despropòsit polític. Després encara hi afegien les negociacions i reunions amb Geroa Bai a Euskadi i fins i tot com quedaven esquitxats a Navarra per l’abstenció de Bildu.

El mapa d''Antena 3 Noticias' sobre els pactes del PP.
El mapa dels pactes entre el PSOE i ERC.
El mapa dels pactes del PSOE amb Junts per Catalunya.

L’estratègia de tergiversació és escandalosa. Per una banda, Antena 3 Noticias buscava un missatge visual sibil·lí: mentre que els pactes del PP amb Vox semblen quatre mal comptats, els pactes dels socialistes amb l’independentisme són una plaga que col·lapsa el mapa. Però en aquest plantejament gràfic hi ha una manipulació periodística encara més inconcebible: comparaven peres amb pomes. Els pactes del PP amb Vox que plasmaven són autonòmics mentre que els pactes entre el PSC i els partits independentistes són municipals. Antena 3 Noticias va evitar descaradament mostrar a escala estatal la gran quantitat de pactes municipals entre PP i Vox. Si ho hagués fet, aplicant el mateix criteri al mapa d’Espanya que al de Catalunya, en l’estatal que semblava tan buit hi haurien aparegut més de cinquanta localitats on s’ha produït l’aliança del PP amb la ultradreta, incloent-hi cinc capitals de província com Burgos, Valladolid, Toledo, Guadalajara i Ciudad Real.

Pedro Sánchez està lamentant en les entrevistes l’antisanchisme de les terminals mediàtiques de la dreta. Carrega contra El hormiguero i Ana Rosa Quintana, però Antena 3 Noticias és, des de fa anys, un espai televisiu on el biaix ideològic és més sibil·lí però fins i tot més nociu, perquè l’embolcalla d’informació rigorosa i la serveix amb discreció.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats