Mèdia 15/05/2019

Austràlia sorprèn en la primera semifinal d'Eurovisió i aconsegueix la classificació

El representant portuguès queda fora del concurs malgrat que era un dels favorits

Ara
2 min

BarcelonaLa 64a edició del festival d'Eurovisió, probablement la més polèmica de la història, es va posar en marxa aquest dimarts a la nit amb la disputa, a Tel Aviv, de la primera semifinal del concurs, malgrat les crides al boicot, intensificades aquestes últimes setmanes, a causa del conflicte entre Israel i Palestina.

Disset països es jugaven en aquesta primera eliminatòria deu places per a la final de dissabte, i entre els escollits hi va haver la representant australiana, Kate Miller Heidke, que va sorprendre amb una escenografia entre còsmica i circense per acompanyar la seva cançó 'Zero gravity', amb la qual va aconseguir capgirar els mals pronòstics i convèncer els espectadors.

També van mostrar una posada en escena impactant els islandesos Hatari, que van aconseguir la classificació amb el seu tema 'Hate will prevail', que combina el 'metal' fosc i els sons electrònics. De totes maneres, les actuacions més aplaudides van ser la dels eslovens Zala Kralj & Gasper Santl (que van cantar 'To myself') i la dels txecs Lake Malawi, amb 'Friend of a friend'. Com era previsible, tant els uns com els altres van aconseguir passar a la final.

La resta de països classificats són Estònia, Bielorússia, Sèrbia, Xipre, Grècia i San Marino. El representant de la petita república, Serhat, va sorprendre amb el seu tema 'Say na na na' i va aconseguir classificar el país per a la final per segona vegada: fins ara, només hi havia participat el 2014.

L'altra cara de la moneda va ser Portugal. La peculiar proposta tribal de Conan Osiris amb 'Telemóveis' no va aconseguir el beneplàcit de l'audiència i va ser eliminada. Fins fa poques setmanes, aquest tema es comptava entre els favorits, però últimament s'havia anat desinflant i finalment no podrà ni tan sols competir a la final. Tampoc ho faran els representants de Bèlgica, Montenegro, Hongria, Finlàndia, Geòrgia i Polònia.

A banda de les actuacions de competició, la gala d'aquest dimarts va comptar amb la participació de la guanyadora de l'any passat, Netta, que després de sortir d'un gat gegant va interpretar una nova versió del tema que li va donar la victòria, 'Toy'. També hi va actuar Dana Internacional, que el 1998 ja havia atorgar el triomf a Israel. El programa va ser conduït per la model Bar Refaeli, acompanyada d'Assi Azar, Erez Tal i Lucy Ayoub.

Aquest dijous se celebrarà la segona semifinal del festival, en què participaran divuit països que es diputaran deu places més per a la final. A la gala definitiva hi participaran, a banda dels vint guanyadors de les semifinals, Israel (com a amfitrió) i els coneguts com a Big Five (és a dir, els països que més diners aporten a la Unió Europea de Radiodifusió): Espanya, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit.

stats