Mèdia 26/06/2017

Viatge al·lucinant al final de 'La Riera' [amb espòilers]

L'últim capítol de la telenovel·la de TV3 tanca les incògnites amb un final amb dues cares: una de tragèdia i una altra de comèdia romàntica

Ara
3 min
Viatge al·lucinant  al final de 'La Riera' [amb espòilers]

BarcelonaJa està. 'La Riera' s'ha acabat després de 1.534 episodis i s'han resolt les quatre incògnites que havia plantejat TV3 per crear expectació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El capítol final, emès aquest diumenge a la nit en un programa especial, ha tancat la telenovel·la amb un final amb dues cares, una de comèdia romàntica i una altra pròpia d'una tragèdia.

I a partir d'aquí, comencen els espòilers, si no heu vist l'episodi final i voleu mantenir la intriga fins a poder-lo veure a 3 a la carta.

Primera incògnita

Mercè Riera i Emili Avellaneda, qui guanya?

Per si algú ho dubtava, la lluita entre aquests dos malvats casats entre ells s'ha resolt en favor de la Mercè, la matriarca que aconsegueix ser la protagonista absoluta en una sèrie de plantejament coral. L'Emili acaba a la presó per les morts del Claudi i la Candela i veu com el seu amor, el Bruno, el mira amb cara d'odi i venjança en el moment de marxar ell del centre penitenciari –per cert, l'antiga presó de Figueres reconvertida en plató– ara que li han tret el mort de sobre.

Segona incògnita

Sergi Guitart i Maribel Pereira acaben junts?

Sí. És el final de comèdia romàntica. Amb tots els ingredients: havíem vist –o això crèiem– com la Maribel agafava l'avió cap a Tòquio –mentre el Sergi no arribava a temps a l'aeroport perquè estava ocupat descobrint qui va matar el Claudi– i tenim el Sergi escoltant un missatge de veu al mòbil en què la Maribel li diu que no tenen res a fer junts, ella apareix al passeig marítim de Sant Climent per abraçar-lo. 'Happy end'. Se'n van a Olot a ser feliços i cuinar anissos.

Tercera incògnita

Claudi Guitart: qui el va matar?

La Mercè Riera, la seva mare. Aquest és el final de tragèdia que converteix la Mercè Riera en una barreja de Medea (que mata el fill) i un altre personatge que mata –o provoca la mort– d'algú que estima, la marquesa de Merteuil: si no ho veieu clar, torneu-vos a mirar-vos la seqüència en què entra a la cuina de Can Riera enfurismada després que ella i el Lluís s'hagin barallat davant del Sergi acusant-se mútuament d'haver matat el Claudi –una escena que el fill petit acaba dient-los "aquesta família està podrida"– i compareu-la amb aquesta altra escena del final de 'Les amistats perilloses'.

Quarta incògnita

Quina era l'aparició inesperada anunciada?

El Claudi... en una visió de la seva mare que tanca la sèrie. Arran de la piscina de la casa familiar que està a punt de vendre, al mateix lloc on va deixar morir el seu primer marit i pare dels seus fills, la Mercè 'veu' el Claudi i li demana que la perdoni per haver-lo matat. Ell la perdona però li assegura que ben aviat es trobaran. Probablement a l'infern, on gaudiran a la seva manera de l'eternitat. No és la reaparició del Bobby Ewing a 'Dallas' ni la de Mateu Montsolís a 'Nissaga de poder', però flirteja amb el tòpic.

Un èxit que ha afluixat en l'última temporada

Amb aquest final, TV3 tanca la segona sèrie més longeva, amb 1.534 capítols i vuit temporades, només superada per 'El cor de la ciutat', que va arribar als 1.906 episodis i deu temporades.

Aquest últim any ha estat el més fluix, pel que fa a l'audiència i –a falta de computar l'últim episodi– i ha obtingut un seguiment del 18,8% de quota de pantalla, tres punts menys que el curs anterior. Això vol dir que 321.000 espectadors l'han seguida diàriament (consum 'online' a banda), mentre que un any enrere eren 384.000. La millor temporada va ser la dels anys 2012-2013, quan va arribar als 499.000 espectadors de mitjana, per a un 'share' del 24,9%.

A partir d'aquest dimarts, les sobretaules de TV3 constaran d'un capítol de 'Nashville' i un de la sèrie 'Unitat d'investigació', que ja enllaçarà amb el 'Divendres'. La programació es mantindrà així fins que comenci la temporada d'estiu.

stats