Mèdia 31/01/2021

Flora Saura i Òscar Dalmau espolsen l’elitisme del disseny català

La 2 estrena el programa de divulgació ‘Helvètica’, dedicat a l’impacte quotidià de l’ofici

i
ALEJANDRA PALÉS
3 min
Dalmau assegura que la voluntat del programa és mostrar que el disseny forma part del dia a dia de totes les persones.

Barcelona“El disseny és tot el que ens envolta i n’hem de poder parlar d’una manera que no sigui elitista”, assegura Flora Saura, que des d’avui a les 18.15 hores serà una de les cares visibles d’Helvètica, el nou espai de La2 dedicat al disseny català. “Sempre s’ha dit que Barcelona era capital del disseny, des del Modernisme fins als Jocs del 92. Helvètica serà una manera molt amena d’acostar-nos a un ofici que és per tot arreu”, explica la presentadora, que reivindica que el programa “compleix fil per randa el que se suposa que ha de ser una televisió pública”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En cadascun dels capítols, que duraran mitja hora, Saura visitarà tallers i estudis per presentar als espectadors projectes rellevants del món del disseny i donar-ne a conèixer els aspectes més curiosos.

Saura no estarà sola en la seva missió de mostrar l’impacte real que té el disseny en la vida quotidiana. L’acompanyarà Òscar Dalmau, un apassionat i admirador de tot allò que té veure amb el disseny, com demostra amb el seu inconfusible estil de vestir i al seu Instagram. De fet, la divulgació del món del disseny que fa a través del seu perfil (@philmusical) és el motiu pel qual la directora de programes de RTVE Catalunya, Alicia Gómez, va decidir apostar per ell com a presentador d’aquesta nova proposta. “Jo soc seguidora d’ell a Instagram i em va semblar que era la persona perfecta”, confessa. Gómez reconeix que és estrany que, mentre moltes plataformes tenen el seus propis formats sobre disseny, la televisió en obert encara no tingués cap programa dedicat a la matèria.

Dalmau tindrà el seu propi espai dins del programa, “una petita república”, com ell l’anomena, que estarà instal·lada a la botiga El Recibidor, un dels referents a Barcelona de mobiliari dels anys 50 i 60. Des d’aquesta particular república, Dalmau parlarà del disseny des de diferents punts de vista i reivindicarà “pioners que han deixat una obra espectacular que mereix ser revisada”.

Del jazz a la tipografia

“El disseny és una disciplina que m’apassiona i per això vaig dir que sí al programa. En el fons, més que una feina és un hobby ”, confessa Dalmau, que remarca que Helvètica no és un programa pensat per a dissenyadors. El presentador assegura que l’espai s’adreça als usuaris del disseny, és a dir, a tota la població, perquè, com recorda, el disseny és a tot arreu. “Com a persona que va pel carrer amb els ulls oberts, veig logotips, rètols de botigues, cartells que anuncien pel·lícules... parlaré de tot això. Sempre des del punt de vista de l’usuari”, detalla Dalmau. A través de la seva particular visió, el presentador espera que els espectadors s’identifiquin amb ell.

Les portes d’entrada al món del disseny poden ser diverses. En el cas de Dalmau, va ser el jazz el que el va fer descobrir tot un univers de formes i colors. “A mi m’agrada molt el jazz clàssic dels anys 50 i 60 i flipava molt amb les portades de la discogràfica Blue Note. Tenien fotos en blanc i negre i un joc amb les tipografies espectacular”, recorda el presentador.

El primer episodi d’Helvètica estarà dedicat a l’àmbit de la tipografia i arrencarà amb Saura fent un safari tipogràfic pels carrers de Barcelona a la recerca de rètols i lletres singulars en companyia d’un expert en la matèria, el dissenyador Andreu Balius. Durant el periple es trobaran altres amants de la tipografia, com la Brígit i el Ferran, responsables del compte d’Instagram @lettersigns, i el dissenyador Javier Mariscal. Per la seva banda, Dalmau explorarà com l’escultor Josep Maria Subirachs aplicava la tipografia a la seva obra. Ho descobrirà amb l’ajuda de la filla de l’escultor, la historiadora de l’art Judit Subirachs-Burgaya. Finalment, la il·lustradora Júlia Solans dibuixarà conceptes clau de la tipografia i recordarà una de les més odiades per usuaris i dissenyadors, la Comic Sans. La segona entrega estarà dedicada al món del color.

La primera temporada del programa comptarà amb 13 episodis. El format encara no té confirmada una segona temporada, però Dalmau assegura que de material per a més programes n’hi ha de sobres.

Helvètica forma part del conjunt de programes amb què RTVE vol donar impuls a la seva programació en català, un objectiu que es va posar de manifest el setembre passat. Llavors va presentar una graella que duplicava les hores d’emissió en català. Després de l’estrena d’Helvètica, un dels projectes de futur del centre de Catalunya és un programa musical que està en fase de producció.

stats