Llibertat de premsa

El fotoperiodista Albert Garcia, absolt

La Fiscalia li demanava en un principi 18 mesos de presó

2 min
El fotògraf Albert Garcia abans d’entrar al judici.

BarcelonaLa detenció del periodista Albert Garcia i la posterior acusació d'atemptat contra l'autoritat s'ha resolt judicialment amb una absolució. En la seva sentència, el magistrat Jorge González Ibarburen assenyala que els membres de la Policia Nacional que van declarar no van aportar proves per demostrar que Garcia hagués agredit un dels agents. "Hi ha seriosos dubtes que passés el que relata l'escrit d'acusació", diu la resolució. El fotògraf treballava a la Via Laietana el 18 d'octubre del 2019, cobrint per a El País els aldarulls derivats de la sentència contra l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Algun passatge de la sentència deixa entreveure la reticència del magistrat contra el relat policial. Quan valora el testimoni de l'agent que assegurava haver estat agredit, el jutge escriu: "Cal destacar diverses frases del seu testimoni, com ara la que recorda el que va passar al vídeo 1 d'una altra manera, pretenent desmentir una prova videogràfica que la resta de testimonis han reconegut com a vàlida i que no s'ha impugnat". També expressa sorpresa pel fet que, tot i assegurar que no va poder efectuar ell mateix la detenció per la presumpta lesió, el policia va continuar treballant amb normalitat. "[Crida l'atenció] el fet de relatar que no va poder efectuar la detenció per la lesió i que va requerir l'auxili de companys, tot i que després afirma que va estar en alta laboral del 18 al 25 d'octubre, sense ser atès fins al 25 d'octubre. No consta comunicat mèdic del dia dels fets".

El jutge constata que el presumpte cop a la mà rebut per l'agent en el forcejament no apareix en cap dels vídeos, en què sí que s'aprecia "una estrebada d'un agent de l'autoritat a una persona per procedir a la seva detenció". La resolució conclou: "Comptem únicament com a testimonis de l'empenta un agent que estava d'esquena a l'agent lesionat i el mateix agent lesionat, que ha sigut controvertit per tots els testimonis presents i l'acusat, i que no es reflecteix en suport visual". Per tant, no considera que es pugui traçar una relació de causa i conseqüència entre l'escena del dia 18 i la lesió referida una setmana després.

stats