Mèdia 28/02/2014

PPC i C's, molestos perquè els TN es refereixen a un esquiador nord-català fent servir el terme… nord-català

Els dos partits critiquen al Parlament que els informatius de TV3 defineixin a Martin Fourcade, nascut a la Catalunya Nord, com a "nord-català". Acusen TV3 de nacionalista per fer servir els termes Catalunya Nord i Països Catalans

Ara
2 min
L'esquiador nord-català durant la cerimònia de medalles a Sotxi, amb un protector de coll amb els colors de la senyera / REUTERS

BarcelonaEls Països Catalans no existeixen; existeixen les comunitats autònomes de València i les Balears. Tampoc no existeix la Catalunya Nord; el que existeix és el sud de França. Això és, si més no, el que opinen el Partit Popular de Catalunya i Ciutadans. Els dos grups han criticat al Parlament l'ús de dels termes 'Catalunya Nord' i 'Països Catalans' en els Telenotícies. Als dos partits els ha molestat especialment que, durant els Jocs de Sotxi, el TN es referís a Martin Fourcade, un esquiador de fons nord-català, justament com el que és, nord-català.

A la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, l'ens que gestiona els mitjans públics de la Generalitat, el diputat de C's Jordi Cañas ha preguntat al director de TV3, Eugeni Sallent, el motiu pel qual es va utilitzar el terme de "nord-català" per parlar de Martín Fourcade, un esquiador nord-català. Nascut a la localitat de Ceret, capital del Vallespir, Fourcade va ser medallista en els Jocs Olímpics de Sotxi. No només TV3 s'ha referit a Fourcade com a nord-català, sinó la resta de mitjans catalans, des de l'ARA al 'Punt Avui', passant per 'El Periódico' o 'La Vanguardia'. "Quin grau de veracitat té una notícia que confon un projecte polític que té com a intenció expandir el pancatalanisme, amb una informació veraç en un mitjà de comunicació públic?", ha preguntat el representant de Ciutadans. Cañas ha dit que Fourcade no parla català, insinuant que aquest fet impedeix definir-lo com a tal. En la seva defensa, el director de TV3 ha assegurat que Fourcade és conegut a França com l'"esquiador català", i ha destacat que el deure de Televisió de Catalunya és informar sobre les realitats "més pròximes al territori".

No només Ciutadans, sinó també el PPC ha lamentat que Fourcade sigui considerat com el que és, un català (un fet que és reconegut fins i tot a la centralista França, que fa referència a la Catalunya com a 'País Català'). Marisa Xandri ha acusat TV3 de fer "grans esforços" per contribuir a la creació d'un imaginari col·lectiu "dissenyat pel nacionalisme català" en què s'inclouen els "Països Catalans" i la "Catalunya Nord", cosa que, en paraules de la diputada, és un "deliri separatista". Amb aquest argument, el PP català se suma a la tradicional aversió que el PP té pel concepte de Països Catalans al País Valencià o les Balears, on el tema ha arribat fins i tot al parlament.

El portaveu del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, ha criticat la reforma de les lleis audiovisuals catalanes que, al seu parer, persegueix normalitzar el fet que els mitjans de comunicació públics "facin campanya independentista".

stats