Tecnologia
Mèdia 01/02/2023

Galaxy S23: Samsung repeteix fórmula duplicant megapíxels

La marca presumeix de fotografia, ecosistema i sostenibilitat en la seva gamma de 'smartphones' emblemàtics d'aquest any

4 min
Galaxy S23

L’any passat es van vendre al món 1.210 milions de smartphones, la xifra més baixa des del 2013. Segons la consultora IDC, la caiguda interanual del 18,3% registrada el quart trimestre va ser la més gran de la història i no s’espera que el mercat es recuperi fins a finals del 2023 en el millor dels casos. La inflació i la incertesa econòmica fan que els consumidors estiguin trigant una mitjana de 40 mesos a canviar el telèfon per un de nou.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i això, Samsung confia que els que facin el pas aquest any triaran un dels seus models. Per això la marca coreana, la que ven més mòbils al món, ha presentat aquest dimecres els seus nous smartphones de gamma alta, els Galaxy S23, que se situen com la nova referència dels aparells amb sistema operatiu Android.

Igual que els predecessors, la nova gamma consta de tres models: l'S23 amb pantalla de 6,1 polzades, l'S23+ de 6,6 polzades i l’emblemàtic S23 Ultra de 6,8 polzades. En realitat, són dos més un: tots tres comparteixen la majoria de les característiques, començant per la renúncia als processadors Exynos de fabricació pròpia per deixar pas a un Snapdragon 8 Gen 2 de Qualcomm. Samsung ja solia fer-ho així en els Galaxy adreçats al mercat nord-americà i també en els desplegables Galaxy Z, però els S23 són els primers Galaxy S per a Europa sense un xip de la casa. La firma assegura que milloren un 33% el rendiment de càlcul, un 41% el de gràfics i un 49% el processament d’algoritmes respecte a la generació anterior. Les pantalles Amoled 2X, de freqüència d’actualització variable fins als 120 Hz, són encara més lluminoses (fins a 1.750 nits) i milloren la visibilitat en tres nivells amb qualsevol llum intensa, no només la del sol.

Els S23 són pioners al mercat en l’adopció del vidre ultraresistent Gorilla Glass Victus 2 de Corning, tant al davant com al darrere. I la germanor visual entre els tres models augmenta respecte als S22 perquè en els dos menys grossos desapareix el mòdul separat que agrupava totes les lents: ara són independents en tots els casos, com ja passava en l’anterior Ultra.

El Galaxy S23 Ultra es diferencia dels seus germans en dos aspectes: les prestacions fotogràfiques i la inclusió del llapis tàctil S-Pen que havia caracteritzat els desapareguts Galaxy Note i constitueix l’atribut diferencial de Samsung respecte a qualsevol altra marca. L’S-Pen permet escriure i dibuixar a la pantalla i es pot guardar dins el telèfon.

En matèria d’imatge, els tres Galaxy S23 poden enregistrar vídeo de resolució 8K fins a 30 fotogrames per segon i les funcions de processament d’imatge deixen d’estar reservades a l’aplicació de càmera de Samsung: també hi poden accedir aplicacions de tercers, inicialment Instagram, TikTok i Snap. Les càmeres davanteres de 12 megapíxels (mpx) disposen ara de Super HDR i enfocament automàtic amb millora algorítmica de colors i textures i agrupació de píxels per a situacions amb poca llum. Amb les càmeres principals es poden activar tres noves modalitats: Expert RAW per captar i editar imatges amb la flexibilitat d’ajust manual d’una càmera rèflex; exposició múltiple; i astrofotografia, per capturar imatges del cel nocturn amb 5, 7 o 10 segons d’exposició, amb l'afegitó ben pràctic d’una capa que superposa al visor la posició de les constel·lacions estel·lars gràcies a la brúixola i la geolocalizació. Igualment, es poden fer vídeos de tipus hiperlapse que mostrin el moviment dels estels disparant automàticament la càmera cada 300 segons.

La gran diferència de l’S23 Ultra sobre els altres dos models és la càmera principal. Es manté el zoom òptic de 10 augments, però la resolució duplica la del seu predecessor: ofereix 200 mpx, amb la possibilitat d’agrupar els píxels de quatre en quatre per fer fotografies de 50 mpx amb menys llum que mai i gaudint de compensació dinàmica Super HDR. I si bé els tres models disposen d’estabilització òptica dels vídeos, en el cas de l’Ultra es duplica l’angle de compensació dels moviments fins als tres graus en totes les direccions.

Les bateries dels S23 i S23+ són d’una mica més capacitat que les dels seus predecessors. Això, combinat amb més eficiència dels processadors, permet a Samsung presumir d’un increment d’autonomia de fins al 22%. Els tres models, naturalment, són compatibles amb les xarxes mòbils 5G i amb wifi 6e, però l'S23 bàsic continua sense tenir connectivitat UWB per a localització de curt abast amb gran precisió. Malgrat el que s’havia especulat, cap dels tres models disposa de connexió via satèl·lit per a situacions d’emergència. En els nous models desapareix l’opció amb 128 GB de capacitat que oferien els S22 i, seguint la tendència del mercat, els preus són al voltant d’un 12% i 14%.

Sostenibilitat i ecosistema

A diferència del que fa Apple, que sol fer coincidir l’arribada de cada nova versió d’iOS amb la d’un nou iPhone, els Galaxy S23 surten a la venda amb el mateix sistema operatiu Android 13 que ja tenen els models anteriors. Hi afegeix, això sí, la versió 5.1 de la capa personalitzada OneUI de Samsung. Posats a comparar, la marca coreana presumeix de noves funcions com l’extensió del teclat i el ratolí de l’ordinador a la pantalla del telèfon, la compartició automàtica via wifi de la connexió a internet del telèfon, la transferència directa de fotografies entre el mòbil i el PC i la continuïtat de la navegació web entre els aparells del mateix usuari connectats a la mateixa xarxa. Totes aquestes prestacions ja havien estat introduïdes per Apple, que com a cirereta hi afegeix l’ús de la càmera de l’iPhone com a webcam del Mac, encara absent en els Galaxy.

En tot cas, Samsung comença per fi a apostar pel concepte d’ecosistema entre els seus dispositius. Si tens uns auriculars Galaxy Buds2 Pro pots enregistrar so de 360 graus per als vídeos del mòbil. I l’apli corresponent del rellotge Galaxy Watch5 permet enquadrar les fotografies des del canell abans de disparar-les. Tot plegat s’amplia amb els nous ordinadors portàtils lleugers Galaxy Book3, disponibles en dues mides (14 i 16 polzades) i diferents formats (tradicional i convertible), que Samsung també ha presentat aquest dimecres. Tant els portàtils com els nous mòbils destaquen també per l’ús generalitzat de materials reciclats, tant en els aparells com en els embalatges. Per exemple, alguns dels plàstics procedeixen de xarxes de pescar velles.

stats