14/05/2022

Gonzalo Bernardos Show

2 min

El despropòsit televisiu de 8TV ha incrementat els seus nivells d’esperpent amb la incorporació d’un programa d’economia dirigit i presentat per l’especialista Gonzalo Bernardos. Economia de guerra resulta més còmic que divulgatiu. L’economista vol conduir el programa sense tenir en compte les seves limitacions comunicatives. Una cosa és exercir de col·laborador i una altra assumir el pes de tot el relat televisiu. Si fins ara Bernardos era un home que, com a convidat especialista i amb la seva expressivitat peculiar, es desenvolupava amb espontaneïtat, com a presentador personifica el principi de Peter. Ha ascendit fins al seu nivell d’incompetència. Bernardos està encarcarat, titubeja, fa servir paraules per aproximació confonent vocabulari, no controla la càmera on ha de mirar i està terriblement insegur a l’hora d’assumir els protocols de les transicions televisives. Quan li donen instruccions per l’orellera contesta en veu alta, mira al lateral com si rebés ordres complementàries, perd el fil del que està dient i quan es dirigeix a l’espectador o als seus col·laboradors ho fa de manera atropellada i amateur. S’encalla a l’hora de presentar els tertulians, que l’observen astorats veient com malda per defensar-se davant de les càmeres. I, a sobre, trinxa el català: “Hi ha que mirar...”, “Estan molt malament pagats”, “Són dolentes notícies” o “Dominar un idioma costa força. La que el domina hi ha que premiar-la”. El programa és d’un masclisme flagrant. Tots els convidats presencials o per via telemàtica són homes. Les úniques dones són dues redactores. Una que informa sobre el preu del cistell de la compra i una altra sobre les benzineres més barates. Bernardos fa la secció El diccionari de la iaia, on explica termes econòmics perquè els entenguin fins i tot les àvies, a qui deu considerar el paradigma de la ignorància. Amb tot, la voluntat divulgativa resulta fracassada. Bernardos no aconsegueix que s’entengui res ni posa l’economia a l’abast dels neòfits. En la secció Informe Madrigal, un col·laborador apareix en un entorn blavós i amb música esotèrica. En un context propi de tarotista noctàmbul un suposat expert econòmic a qui no confiaries els teus estalvis aconsella sobre hipoteques i bitcoins.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i que Bernardos és un economista que gosa fer servir noms concrets d’empreses i bancs, la manera d’abordar el discurs és maldestra i sense matisos. Tot està plantejat en clau de blanc o negre. “¿Tipus d’interès fix o variable?”, “¿Les bitcoin s’han de vendre o s’ha d’aguantar?”, “¿Hi ha o no hi ha bombolla immobiliària?” La tertúlia està mal portada. Bernardos oblida el seu paper de moderador i intervé com un convidat més. Els rètols del programa anuncien titulars que no es tracten en el contingut. Els tertulians que han de debatre sobre criptomonedes admeten no saber-ne prou i cap hi ha invertit.

Economia de guerra no reuneix els requisits mínims d’una emissió televisiva. Potser per això 8TV l’ha programat mentre fan Eufòria a TV3, perquè com a mínim no ho hagi de veure gaire gent.

stats