L'interactiu de l'ARA 'Cos de dona, medicina d'home' guanya el premi periodístic Boehringer Ingelheim

És el guardó més antic de l'Estat dedicat a la comunicació i al periodisme en salut i s'hi han presentat 421 candidatures

ARA
3 min
Interactiu Cos de dona, medicina d'home

L'interactiu Cos de dona, medicina d'home ha estat guardonat amb el premi Boehringer Ingelheim al periodisme i divulgació en salut en la categoria de divulgació en innovació aplicada a la qualitat de vida del pacient. El reportatge, escrit per la periodista Lara Bonilla amb disseny de Ricard Marfà, programació d'Idoia Longan i il·lustracions de Carmen Casado, fa un recorregut per diferents exemples de biaix de gènere en medicina i investigació mèdica. El jurat del premi ha acordat un empat tècnic entre dos projectes i en la mateixa categoria també ha resultat guanyador el treball de Claudia Reig Parir en el siglo XXI, una producció de Barret Corporativa per al laboratori d'innovació audiovisual de Radiotelevisió Espanyola i À Punt Mèdia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A l'acte de lliurament, que s'ha fet aquest dimarts al migdia en una gala virtual retransmesa per internet, la periodista de l'ARA Lara Bonilla, especialitzada en salut, feminismes i interactius, ha destacat que els dos treballs guardonats tenien en comú el fet de posar al centre la salut de la dona. "Som la meitat de la població, però sovint les nostres particularitats s'han invisibilitzat. El desconeixement que en general tenim del cos de la dona és només un exemple de les desigualtats de gènere que existeixen, també, en la medicina i la recerca, i que estan també condicionades pels rols de gènere. Estic convençuda que el feminisme també ha arribat per quedar-se en l'àmbit de la salut perquè, com diuen les professionals entrevistades per al reportatge, un cop prens consciència d'aquest biaix de gènere la possibilitat de no fer res ja no és possible. Per això crec que cal que els mitjans de comunicació parlem de temes de salut com el sòl pelvià, la infertilitat, la violència obstètrica, l'avortament, l'endometriosi, el càncer de mama, la sobremedicació i el dol perinatal, per esmentar alguns temes que fins fa poc havien sigut considerats menors. A més, la medicina amb perspectiva de gènere ens beneficia a tots", ha assegurat durant la gala virtual de lliurament dels premis.

La versió digital del reportatge, que també es va publicar en la versió en paper del diari, és un treball de l'equip d'interactius, del qual també formen part els programadors Jordi Guilleumas i Marc Funollet i els dissenyadors Jordi Olivé i Irene Gutiérrez. Els projectes interactius de l’ARA han estat guardonats amb uns quants premis nacionals i internacionals, com els Laus, ÑH i els European Newspaper Awards.

El premi periodístic Boehringer Ingelheim és el més antic de l'Estat dedicat a la comunicació en salut, i en aquesta 34a edició ha rebut 421 candidatures. Cadascun dels treballs guanyadors ha sigut premiat amb 6.000 euros. L'objectiu del premi és promoure la tasca dels periodistes i els mitjans de comunicació per acostar a l'opinió pública els avenços que es produeixen en el camp de la salut i la medicina. Durant la gala, presentada per la periodista Mercedes Martín, ha intervingut com a ponent Ismael Nafría, director editorial i digital de la revista National Geographic España, que ha destacat que internet "ha ampliat les possibilitats d'explicar històries de manera molt més interessant". "El periodisme d'investigació recupera el seu protagonisme i la seva credibilitat gràcies al treball responsable dels mitjans que han decidit apostar per un producte sòlid i fiable", ha assegurat.

En aquesta edició també s'han premiat el reportatge El visón amenaza el desarrollo de vacunas anticovid, de les periodistes d'El Mundo Teresa Guerrero i Cristina G. Lucio; el treball El viaje no tan circular de los residuos domésticos en España, de Clemente Álvarez i publicat a El País, i l'interactiu d'El País Un salón, un bar y una clase, de Mariano Zafra. En la categoria de millor divulgador científic en xarxes socials s'ha reconegut la tasca de Rocío Benavente pel perfil Maldita Ciencia de Maldita.es.

Foto de família dels guanyadors de la 34ena edició del premi Boehringer Ingelheim al periodisme i divulgació en salut

El jurat el formaven Elena Lázaro, presidenta de l'Associació Espanyola de Comunicació Científica (AECC), la periodista i divulgadora científica América Valenzuela, el director adjunt de La Razón i vocal de l'Associació Nacional d'Informadors de la Salut (ANIS), Sergio Alonso, la farmacèutica i divulgadora científica Gemma del Caño, la periodista especialitzada en tecnologia i ciència Esther Paniagua, i el director de l'Associació de Directius de Comunicació DirCom, José Fernández-Álava. El jurat ha hagut d'escollir entre 421 candidatures repartides en cinc categories.

stats