Periodisme
Mèdia 29/11/2023

La investigació sobre l'espionatge d'estat de 'La Directa', premi Barnils de periodisme d'investigació

El reportatge 'Tarragona, com respires?' guanya en la categoria de periodisme de proximitat

3 min
Els guanyadors en el moment de recollir el guardó

BarcelonaLa novena gala del premi Barnils, celebrada aquest dimecres, ha guardonat La Directa per la seva investigació dels casos d'espionatge d'estat a Barcelona, Girona i València. El mitjà, que ha guanyat en la categoria de mitjans d'àmbit nacional, ha destapat la infiltració de quatre agents de la Policia Nacional espanyola en diverses organitzacions i moviments socials. El premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació està impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils i en cada edició atorga dos guardons –àmbit nacional i àmbit local–, ambdós dotats amb 1.500 euros. L'acte d'entrega, presentat per Laura Grau i Patrick Urbano, ha tingut lloc al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Pel que fa al premi d'àmbit nacional, el jurat ha destacat que la feina feta per l'equip de La Directa, format per Gemma Garcia, David Bou, Jesús Rodríguez, Ester Fayos, Irene Molina, Pau Fabregat i Victor Serri, és un exemple de rigor. També n'han valorat les tècniques d'investigació i l'impacte social i polític que ha tingut la informació. El treball d'investigació va posar al descobert pràctiques irregulars de la policia, que inclouen falsificació de documentació oficial i l’ús de les relacions sentimentals com a estratègia d’infiltració. Arran de la publicació de la investigació hi ha hagut dues peticions de compareixença del ministre de l’Interior del govern espanyol i s'han presentat dues querelles. A més, la Fiscalia ha reconegut que com a mínim un dels policies actuava sense regulació.

Durant l'acte, el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils i subdirector del diari ARA, Enric Borràs, ha assegurat que aquest any la decisió del jurat ha sigut especialment difícil a causa de l'alt nivell de les candidatures presentades. "El periodisme és un mecanisme de control imprescindible en qualsevol democràcia. I ho és, sobretot, quan molesta les esferes de poder perquè revela pràctiques il·legals, injustes, antiètiques i antisocials", ha dit tot reivindicant la feina de La Directa. En el seu discurs, Borràs ha tingut paraules de suport per a Jesús Rodríguez, part de l'equip de La Directa i a qui l'Audiència Nacional investiga per terrorisme dins del cas de Tsunami Democràtic: “Al Grup Barnils no creiem que la feina de La Directa destapant les clavegueres policials i aquesta investigació coincideixin per casualitat: Jesús, estem amb tu.”

En la categoria d'àmbit local, el premiat ha estat el reportatge radiofònic Tarragona, com respires?, de Ràdio Tarragona. El treball, de Neus Jover i Clara Pagès, és un pòdcast de cinc capítols d'entre 10 i 20 minuts sobre diferents temes relacionats amb la indústria petroquímica a Tarragona i l’explosió d'Iqoxe el 14 de gener del 2020. Entre altres qüestions, les periodistes tracten el pla de seguretat vigent o la qualitat de l’aire, i analitzen amb diferents experts el futur de la indústria petroquímica de Tarragona. En aquest cas, el jurat ha destacat l'exhaustiva feina de recerca feta per les dues periodistes, així com que el resultat és una informació rigorosa i amb vocació de servei públic que demostra el potencial del periodisme local.

El jurat de la novena edició dels premis Barnils estava format per Albert Solé, cap d'Informatius de Cugat Mèdia; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora del diari 20 minutos; Candela Ollé, professora de periodisme a la Universitat Oberta de Catalunya; Miquel Andreu, periodista del SomGarrigues i premiat a l’edició 2021; Júlia Albacar, periodista de Catalunya Ràdio i premiada en la passada edició, i Enric Borràs.

stats