Dígits i Andròmines

iPhone 15: Apple cedeix davant la UE

Els nous telèfons adopten el connector universal USB-C i els missatges d’emergència via satèl·lit arriben aquí un any després

4 min
Tim Cook, CEO d'Apple, a la presentació de l'iPhone15

En un mercat mundial de smartphones estancat o en declivi, Apple sempre havia aconseguit incrementar la facturació malgrat vendre menys unitats de l’iPhone, el producte que li aporta la meitat dels ingressos. No hi havia cap secret: només es tractava de fer cada model nou més car que l’anterior. Per ara, això s’ha acabat: alguns models del nou iPhone 15 que l’empresa ha presentat aquest dimarts són fins i tot una mica menys cars que els iPhone 14 que substitueixen.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

De cara als usuaris, la novetat més visible de l'iPhone 15 és l’adopció del connector de càrrega i transferència de dades USB-C imposat per les autoritats europees i que totes les marques de mòbils Android ja fan servir. D’aquesta manera, Apple consuma la migració iniciada amb els portàtils MacBook i les tauletes iPad, que ja es carreguen amb USB-C. Val a dir que aquest canvi serà menys ben rebut als EUA, on la majoria dels teus amics i coneguts encara et podran oferir només un carregador Lightning si et quedes sense bateria.

La gamma continua tenint quatre models: els dos bàsics (iPhone 15 i 15 Plus), amb carcassa d’alumini i dues càmeres, i els dos de gamma alta (iPhone 15 Pro i 15 Pro Max), amb tres càmeres i ara amb carcassa de titani que substitueix l’anterior d’acer inoxidable per fer-los una mica més lleugers. En els dos segments s’ofereix un model amb pantalla de 6,1 polzades i un altre de 6,7 polzades. Reproduint l’esquema de l’any passat, els dos models bàsics de l’iPhone 15 recullen el processador Apple A16 de 4 nanòmetres (nm) que portaven els iPhone 14 Pro, mentre que els dos 15 Pro reben un nou xip A17 Pro amb tecnologia de 3 nm que conté 19.000 milions de transistors. Això sí, Apple ha presumit de xips propis, però passant per sobre de la humiliació que representa el recent compromís amb Qualcomm de comprar-li fins a l’any 2026 (serà l’iPhone 18) els xips de mòdem 5G que encara és incapaç de fabricar.

Els dos nous iPhone 15 bàsics també hereten dels 14 Pro la càmera principal de 48 megapíxels (mpx) i l’anomenada illa dinàmica, la franja que pot mostrar notificacions al voltant de la càmera frontal. Apple espera que, posant-la en tots els telèfons, els creadors d’aplicacions s’animin a fer-la servir.

Quadre comparatiu

Una altra diferència visible entre els dos iPhone 15 bàsics i els Pro és que els primers conserven el tradicional commutador lateral per silenciar el telèfon, mentre que només els segons el canvien per un polsador programable per fer altres funcions. Vaja, com el meu enyorat Samsung Galaxy S10 de fa quatre anys. També recorda antics models de Samsung la nova funció de retrat automàtic, fins i tot a posteriori.

Tots els iPhone 15 estan equipats amb la segona generació del xip UWB de localització d’objectes (el rellotge, el telèfon, un altre usuari) per proximitat, que ara té més abast. També es manté l’enviament de missatges via satèl·lit per demanar auxili presentat amb els iPhone 14 però que fins aquest mes no arribarà als clients espanyols. De fet, Apple ha començat la presentació destacant les funcions dels seus aparells que salven vides: els missatges via satèl·lit, la detecció de col·lisions i l’avisador d'arrítmies dels rellotges. Val a dir que els missatges SOS per satèl·lit són de franc els dos primers anys. Donant pistes del negoci futur, s’ha explicat que als EUA la funció anirà inclosa en la quota de l’AAA (l’homòleg del RACC allà).

Finalment, en l’apartat fotogràfic que tants compradors d’iPhone capta, només l’iPhone 15 Pro Max (a partir de 1.469 €) ofereix un zoom òptic de cinc augments, equivalent a un objectiu convencional de 120 mm de longitud focal gràcies a una lent periscòpica com la que ja disposen diverses marques de mòbils amb sistema Android, des d’Asus fins a Samsung, passant per Xiaomi, Huawei i la mateixa Google. Una novetat interessant dels iPhone 15 Pro és que les càmeres estàndard i de gran angular es poden combinar per gravar vídeos en 3D, ideals per al visor de realitat mixta Vision Pro que Apple va presentar fa uns mesos però encara no ven al públic.

Rellotges renovats i auriculars normatius

Amb la nova Serie 9, el rellotge Apple Watch (des de 449 € el de 41 mm en alumini fins a 849 € el de 45 mm en acer, i 120 € més amb connectivitat 4G) es posa al dia amb el nou processador Apple S9, un 30% més ràpid que el de la Serie 8, cosa que permet donar ordres de veu a Siri ("comença a caminar", "digue’m com vaig de pulsacions" en mode local, sense connectar-se al núvol). Tot i que la pantalla pot assolir una lluminositat de 2.000 nits, el doble que el Watch 8, Apple presumeix de 18 hores d’autonomia –que personalment em continuen semblant insuficients–. El nou sistema operatiu watchOS 10 permet transferir les nostres dades de contacte a un altre Watch proper, i introdueix un gest que segur que es farà molt popular: tocant dos cops la punta del dit polze amb la de l’índex s’acciona el botó principal de l’aplicació que tinguem a la pantalla del rellotge. Per exemple, per respondre una trucada o iniciar/aturar un temporitzador. Apple assegura que el nou Watch és el seu primer producte totalment neutral en emissions de carboni; sense anar més lluny, entre les corretges que ofereix ja no n’hi ha cap de pell.

Amb aquesta novena generació del Watch arriba també la segona del Watch Ultra (des de 899 €), la variant més voluminosa, luxosa i cara amb funcions esportives avançades per competir pel favor dels usuaris més aventurers (escaladors, submarinistes) amb els rellotges de marques especialitzades com Garmin. Porta el mateix xip que el Watch 9, però la lluminositat pot arribar als 3.000 nits, i al ser més gros duplica la seva autonomia: fins a 36 hores, o fins a 72 en mode de baix consum.

Finalment, han fet una tímida aparició els nous auriculars de botó AirPods Pro 2. Són idèntics als actuals, però ara l’estoig de càrrega porta connector USB-C i es pot carregar per cable des de l’iPhone.  

stats