Mèdia 02/09/2021

Irlanda multa WhatsApp amb 225 milions d'euros per incomplir la normativa de privacitat europea

És la segona sanció més alta imposada a una tecnològica a la Unió Europea

ARA
2 min
La nova actualització de Whatsapp deixa escoltar els missatges d'àudio a més velocitat

BarcelonaLa Comissió de Protecció de Dades d'Irlanda (DPC, per les seves sigles en anglès), el regulador de referència en l’àmbit de la privacitat a la Unió Europea (UE), ha informat aquest dijous que ha multat WhatsApp Ireland amb 225 milions d’euros per infringir la normativa de protecció de dades. Es tracta de la multa més alta imposada per la comissió i la segona més alta expedida a la Unió Europea, després que la Comissió Nacional per a la Protecció de Dades (CNPD) de Luxemburg sancionés Amazon al juliol amb 746 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Les dues multes estan relacionades amb l'incompliment de les normes de privacitat europees recollides en la Regulació General de Protecció de Dades (GDPR, per les seves sigles en anglès).

La investigació de la DPC sobre WhatsApp Ireland, iniciada fa tres anys, ha examinat si l’aplicació de missatgeria, propietat de la xarxa social Facebook, va actuar amb transparència a l’hora d’informar els seus usuaris i no usuaris sobre el compliment de les normes de la GDPR. En aquest sentit, la comissió irlandesa ha analitzat si WhatsApp va oferir informació transparent sobre la seva gestió de dades privades d’usuaris en aquesta aplicació i en altres companyies propietat de Facebook, que té la seva base d'operacions a Europa a Dublín.

WhatsApp Ireland ha emès avui un comunicat en què declara que no està d'acord amb la decisió de la DPC i qualifica la multa de "totalment desproporcionada". A més, assegura que recorrerà la sentència.

La comissió irlandesa ja va presentar el desembre passat a diversos organismes reguladors comunitaris una decisió preliminar sobre aquesta qüestió en la qual imposava una multa de 50 milions d'euros, però vuit d'aquestes entitats van rebutjar les conclusions i van demanar elevar la quantitat de la multa. El cas va passar al Comitè Europeu de Protecció de Dades (EDPB, per les seves sigles en anglès), que va ordenar a la DPC que augmentés la multa inicial.

"A més de la imposició d'una multa administrativa, la DPC ha inclòs una amonestació juntament amb una ordre que té per objectiu que WhatsApp adeqüi els seus processos a la normativa mitjançant l'adopció de diverses mesures correctives específiques", ha explicat la comissió en el comunicat de la seva sentència.

Segons els experts, la companyia tecnològica pot presentar un recurs davant el Tribunal Superior irlandès o davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, on segurament batallarà la quantitat de la multa imposada. D'acord amb la normativa comunitària, les penalitzacions en cas d'incompliment són d'un màxim de 20 milions d'euros o de fins a un 4% de la facturació global de la companyia en l'exercici anterior.

stats