Mitjans públics

Iu Forn, nou director de l'ACN després que Junts aconsegueixi el suport d'Esquerra

Dilluns prendrà possessió

4 min
Iu Forn

BarcelonaNova fumata blanca entre els partits polítics per repartir-se els nomenaments als mitjans públics. Iu Forn serà el nou director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN) en substitució de Marc Colomer. Així ho ha decidit aquest matí el consell d'administració de l'ens. Hi havia polèmica, en aquest relleu, perquè el consell té el mandat caducat i des de les cadires controlades per ERC s'era del parer de renovar-lo abans de designar un nou director. De fet, la setmana passada estava previst destituir Colomer –que va accedir al càrrec fa sis anys, proposat per Esquerra–, però la falta de quòrum, com a protesta per les formes, va impedir-ho. Forn era el nom que volia Junts, després d'haver rebut alguna altra negativa, però no s'ha fet públic fins que s'ha pogut cuinar el pacte amb el soci de govern.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Està previst que el relleu s'executi dilluns i Forn prengui les regnes de l'agència pública de notícies de la Generalitat, que està participada en un 70% pel Govern i en el 30% restant per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Queda pendent, doncs, el relleu del consell d'administració, un assumpte que està sobre la taula però que requereix diverses gestions, ja que cadascun dels accionistes ha de nomenar primer els seus representants. El president del Consell d'Administració, Ignasi Genovès, ha destacat "l'àmplia i dilatada experiència" del nou director, i ha agraït la tasca de Colomer en la gestió de l'ACN en els últims sis anys "en un entorn de dificultats, amb períodes de turbulències polítiques i dificultats financeres" per a l'Agència.

"M'agradaria pensar que he contribuït a fer de l'ACN una eina més endreçada, més present, més necessària, més útil, més ambiciosa, més visible i, en definitiva, més influent", explicava a l'ARA Colomer. "He intentat guiar-me sempre per les exigències del servei públic i per la voluntat de practicar un periodisme solvent i veraç. L'ACN ha de ser un mirall nítid de tots els racons del país, feta i pensada en català, i amb voluntat de projecció internacional".

L'Agència Catalana de Notícies té 67 treballadors i un pressupost de 4.485.199 euros, dels quals un 40% aproximadament corresponen a les aportacions públiques, tant directes com indirectes, a través de les quotes que paguen els mateixos mitjans públics. Un dels seus reptes seculars ha estat millorar el finançament privat en dos fronts: aconseguint nous clients i elevant les tarifes que acaben pagant els mitjans. La política tradicional a l'ACN ha estat afavorir la màxima entrada de mitjans, ja que és un servei públic, encara que fos a costa de ser flexible en els preus.

Nascut a Badalona el 1962, Iu Forn és un periodista que s'ha especialitzat en el gènere d'opinió. Les seves columnes, en premsa impresa, han aparegut a El Punt, l'Avui i l'ARA, i també ha col·laborat a la revista El Jueves. Actualment treballa al diari digital El Nacional, dirigit per José Antich. Altres mitjans on ha treballat són Cadena 12, Ràdio 4, COM Ràdio, Ona Catalana i Catalunya Ràdio. Com a crític de mitjans, ha treballat de guionista al programa Telemonegal, de Betevé –cadena on va presentar el programa L'ou com balla– i a La tribu, de Catalunya Ràdio. És autor de diversos llibres, com Mi cuaderno azul, Jordi Pujol al país de les caramelles, El tripartit vist des de Madrit, El candidat i Diari d'un progre desconcertat. També va ser vocal del Col·legi de Periodistes de Catalunya entre el 2006 i el 2007. 

"He acceptat la proposta perquè després de defensar els mitjans públics tota la vida, si m'ofereixen gestionar-ne un no em semblava coherent dir que no", declarava Forn a aquest diari. Preguntat sobre quin és el seu pla per a l'agència, explicava que primer caldrà fer-ne el diagnòstic. "Primer vull parlar amb tota la gent que treballa a l'ACN. Jo soc el nou, així que primer que toca és posar-me al dia sobre com està la casa. Però és evident que s'ha de fer una ACN mirant cap a un futur que ens perfila crisis econòmiques i socials. En tot cas, espero fer-ho com a mínim igual de bé que Colomer".

Temporada de relleus

Amb el nomenament a l'ACN avança un pas més la renovació a les cúpules dels mitjans públics, llargament demorada per la falta d'entesa política entre els dos socis de govern a la Generalitat. Una altra baula d'aquesta cadena és la Xarxa Audiovisual Local (XAL), l'ens de la Diputació de Barcelona que articula les ràdios i televisions de proximitat. Aquest dijous se celebra una assemblea i una junta de l'organisme, en la qual s'ha dit adéu a Lluís Garriga com a conseller delegat de la Xarxa, ja que ha passat a formar part del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El seu lloc l'ocuparà Marc Melillas, un veterà de la Xarxa, en virtut d'un pacte en entre el PSC i Junts, que són els dos socis de govern de la Diputació. En el ple que està tenint lloc aquest matí s'aprovarà la seva incorporació al consell d'administració i, posteriorment, el consell es reunirà i el nomenarà conseller delegat.

Els socialistes havien promogut el nom d'Enric Hernández, però la seva controvertida gestió quan va ser director d'El Periódico i el seu posicionament envers l'independentisme van fer que Junts tracés una línia vermella i acabés aconseguint desactivar aquesta candidatura.

I queda pendent encara el nomenament de directors a TV3 i Catalunya Ràdio. Els consellers a proposta de Junts i el PSC van intentar activar la setmana passada la destitució exprés dels dos actuals ocupants del càrrec, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, respectivament. Però la presidenta de l'ens, Rosa Romà, que ho és impulsada per ERC, va aconseguir aturar el moviment gràcies al poder que té sobre la inclusió o no de temes en l'ordre del dia. A partir d'aquí, els set membres del consell s'han emplaçat per treballar plegats com ha de ser el concurs que designi els nous directors de mitjans.

stats