Mèdia 05/02/2016

Jaume Roures denuncia Sandro Rosell per espionatge industrial

Segons ha informat Mediapro en un comunicat, els fets es van produir entre el 2009 i el 2011

Martí Molina
5 min
Roures denuncia Rosell per espionatge industrial / PERE VIRGILI

BarcelonaJaume Roures, soci fundador de Mediapro, ha anunciat aquest divendres una demanda contra Sandro Rosell per un cas d'espionatge industrial. Uns fets que es van produir entre el 2009 i el 2011, durant els quals el que va ser president blaugrana va tenir accés de manera il·lícita als correus electrònics de Roures. "Esperem que surti tota la merda, que quedi retratat el personatge i que a la gent li caigui la vena dels ulls", ha dit Roures. "Que la policia i el jutge ho investigui i després ja començarem a parlar de responsabilitats", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La querella, presentada aquest dijous -un dia abans de la compareixença- va adreçada a tres bandes. D'una banda a Sandro Rosell (expresident del Barça), Joan Carles Raventós (responsable de seccions) i Robert Cama (responsable d'informàtica de Mediapro). A més, també s'amplia a la muller de Cama, en la mesura que signava contractes d'una suposada empresa fantasma que hauria creat per cobrar per aquest espionatge.

Roures també ha ampliat la querella a l'empresa Socktel Servicios Informáticos (l'empresa fundada per Cama) i a Bonus Sport Marketing (l'empresa fundada per Rosell i que hauria contractat en el seu dia els serveis d'espionatge). Finalment, la demanda s'amplia al Barça, ja que un cop Rosell va accedir a la presidència del club va contractar els serveis de Cama. En el text es denuncien tres delictes: un de continuat contra la intimitat, un altre contra la revelació de secrets industrials i un últim de furt amb l'agreujant de la confiança.

Jaume Roures ha desgranat els correus intervinguts. "Hi havia temes d'horaris de partits, informació del nostre número d'abonats, del concurs de creditors, temes de representants de jugadors, la nostra correspondència amb Jan Laporta, coses de la renovació amb el Pep (Guardiola) i el Tito (Vilanova), mails que em va enviar Ferran Soriano o Marc Ingla, etcètera".

"L'activitat dura fins a l'octubre del 2011, que és quan ho vam descobrir", ha explicat Jaume Roures en la compareixença. Els fets haurien començat el 2009, quan Robert Cama hauria aprofitat el seu càrrec d'informàtic a Mediapro per "punxar" el correu de Roures i: "enviar-li al Sandro les coses que considerava, tant de la meva intimitat o de l'empresa". A banda de l'expresident, els correus també eren enviats de forma immediata a Raventós. El soci fundador de Mediapro ha fet la compareixença acompanyat d'un cartipàs amb uns 500 folis, corresponents a la demanda, i on hi ha "centenars de correus" intervinguts. A banda, també s'han intervingut tres discs durs que es van dipositar a un notari i que ara estan a disposició del jutge.

En una compareixença que ha durat més d'una hora, Jaume Roures ha detallat els fets. Segons les investigacions de Mediapro, algunes de les quals reconegudes pels propis acusats, l'empresa de Cama "hauria rebut uns 75.000 euros anuals per part de Sandro Rosell per fer aquest espionatge". Posteriorment, un cop Rosell va arribar a la presidència, el Barça va contractar Cama a raó de 100.000 euros anuals. "I tenim documents que Cama demanava al Barça un contracte de sis anys per 185.000 anuals", ha afegit Roures. De fet, Cama segueix treballant per al Barça. "Nosaltres, en el seu dia, vam enviar un correu al Barça explicant-los quina persona contractaven, però ho van fer igualment"

"Amb tot això vull explicar que no era una cosa innocent sinó organitzada", diu el soci fundador de Mediapro, que ha "convidat" altres organitzacions i parts afectades, com el propi Barça -de qui ha dit que era víctima d'espionatge fins al 2010 i coautor dels fets posteriorment- a afegir-se a la querella.

La confessió de Rosell

Segons ha comentat Roures, Sandro Rosell li va reconèixer els fets. "Em va dir que sí, que rebia els correus però que els esborrava, que feia 'delete' així que li arribaven. I jo li vaig respondre que li hauria sortit un ull de poll al dit d'estar esborrant correus durant dos anys". Posteriorment, segons ha afegit Roures: "Sandro em va dir que ho havíem de solucionar a la catalana. És a dir, avui per tu i demà per mi. I jo ho he solucionat a la catalana, que és presentant una demanda, perquè de ruc no en tinc ni un pèl".

El soci fundador de Mediapro ha estat molt crític amb l'expresident del Barça, a qui li ha dedicat uns adjectius molt durs. "Algú que s'ha passat anys dient que era víctima d'espionatge, doncs resulta que s'ha passat anys, fins i tot abans que fos president, espiant als altres", ha dit Roures, que s'ha referit a Rosell com a "miserable" i "amoral". "Això demostra que qualsevol club pot arribar a ser dirigit per un miserable que tingui retòrica", ha afegit.

Roures ha dit que va "començar a sospitar" quan va veure l'actitud de Sandro Rosell i els comentaris que feia sobre temes privats. "A banda de ser una persona miserable, també és una mica bocamoll. Vam veure que presumia de saber coses que eren internes, i així vam sospitar que tenia accés als correus. Després vam contractar els serveis externs d'un especialista que ens ho va confirmar".

Qui mes ho sabia?

Jaume Roures i Sandro Rosell van mantenir aquesta conversa l'octubre del 2011, a les oficines del club. "El vaig anar a veure i hi havia Freixa a la porta. No sé si sabia res o no". Roures va parlar amb Rosell i Raventós del tema però després ja no ha tingut "cap més relació" amb els implicats.

De fet, Roures ha estat molt curós utilitzant les paraules per evitar assenyalar cap altre responsable, ja que no en té proves. "No se si a part del Sandro, el Raventós i el Cama hi havia més grup que ho sabés. Dintre d'aquesta correspondència hi ha comentaris del Cama al Sandro preguntant-li si li havia de comentar alguna cosa al (Didac) Lee. Però no sé si li va dir o no".

El soci fundador de Mediapro ha dit que "Bartomeu i el Faus ho sabien, perquè m'ho van comentar a mi, personalment, però no sé quan ho van saber". D'aquesta manera, no pot precisar si estaven implicats en el cas o si se'n van assabentar posteriorment, un cop ja estava desmuntada la trama.

Poc després de saber els fets, Roures ho va comentar amb Pep Guardiola. "Va ser un dels primers a saber-ho, perquè treballava a la casa (al Barça) i estava implicat". Preguntat per l'ARA, l'actual entrenador del Bayern ha donat veracitat a aquestes informacions tot i que no ha volgut fer més declaracions al respecte. Roures no ha volgut aclarir si aquest fet va contribuir a la decisió de Guardiola d'abandonar el club el 2012.

Per què ara?

"Quan va passar estàvem immersos en la guerra del futbol amb Prisa, que va durar set anys i mig, que ens demanaven centenars de milions d'euros. I un cop va acabar, amb la sentència del tribunal suprem, estàvem immersos en la negociació dels drets del futbol. I això s'ha acabat ara, amb els acords amb la Lliga i Movistar. Un cop les incògnites s'han esvaït, ho hem tirat endavant", ha dit Jaume Roures.

El soci fundador de Mediapro ha explicat que ha contractat advocats de Madrid -no ha volgut dir el nom- per porta el cas. "El club deu tenir contractats el 70 o el 80% dels advocats de Barcelona especialitzats en aquests temes. Que no ho critico, però és per una qüestió de confiança".

stats