Mèdia 23/02/2014

Évole posa a prova la xarxa amb un fals documental sobre el 23-F

Un programa especial de l'equip de 'Salvados' presenta el cop d'estat com una una escenificació pactada pels partits amb el suport del rei i dirigida per José Luis Garci. El debat ha estat intens a Twitter, durant el programa i després

Bernat Vilaró
4 min
Salvados fals documental 23F

BarcelonaEl periodista Jordi Évole ha posat a prova les xarxes socials i la societat en general en presentar un fals documental, imitant el model de 'Operació Lluna'. Així, 'Operación Palace' ha 'revelat' que el cop d'estat del 23-F de 1981 va ser una escenificació pactada pels partits amb el suport del rei i dirigida pel cineasta José Luis Garci.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons s'ha relatat en el documental, calia fer un cop d'estat fals per tal de salvar la democràcia espanyola i per reforçar la figura del monarca. Segons ha dit el periodista Iñaki Gabilondo a 'Operación Palace', aquest cop d'estat fals era necessari perquè "hi havia soroll de sabres".

En el documental hi apareixen imatges d'arxiu de personalitats com Adolfo Suárez, Santiago Carrillo, Manuel Gutiérrez Mellado i Manuel Fraga. I hi participen exdiputats com Eduard Bosch, Jorge Verstrynge, Federico Mayor Zaragoza, Iñaki Anasagasti, periodistes com Fernando Ónega i Luis María Anson, Alejandro Rojas Marcos, l'historiador Andreu Mayayo, els polítics Felipe Alcaraz, Joaquín Leguina i Joseba Azkarraga, l'excàrrec del Cesid Antonio Miguel Albajara i el director de cine José Luis Garci.

El relat del cop d'estat fals

'Operación Palace' ha començat afirmant que el documental ha estat possible després que el diari Der Spiegel hagi recollit documentació classificada del 23-F que demostrava "certa simpatia del rei vers els colpistes". "Per primera vegada -relatava la veu en off- la CIA i el departament d'estat nord-americà ha permès accés als documents per conèixer la realitat".

El catedràtic d'història Andreu Mayayo deia, al documental, que "aquests papers canviaran la història [de la democràcia espanyola] per complet", donant-li versemblança al documental.

Suposadament, el 2 de gener de 1981 es va celebrar una reunió a l'Hotel Palace de Madrid amb Suárez, Felipe González, Carrillo, Fraga, Eduard Bosch [un personatge que va resultar inventat], Verstrynge, Zaragoza, Mellado, Fernández Campos i Albajara, per començar a dissenyar el suposat cop d'estat fals.

Però on es faria el suposat fals cop d'estat? Segons el documental, Fraga havia proposat fer-lo a la Zarzuela, però Alcaraz no hi estava d'acord. Al seu torn, en imatges d'arxiu, Suárez va dir suposadament que el lloc idoni era la Moncloa, "per facilitar les coses". Per Zaragoza, "allà hi ha la representació del poble". Però finalment va ser Carrillo qui va donar la proposta que acabaria sent l'escollida, fer-ho al Congrés dels Diputats, "a la seu de la sobirania popular", durant una sessió amb una assistència plena.

El documental ha continuat explicant que es va escollir El director de cinema madrileny José Luis Garci per preparar i muntar tot el cop d'estat fals. Abans s'havia pensat en Josep Maria Flotats, però no va ser l'escollit en ser una personalitat poc coneguda.

Al documental Garci ha assegurat que, quan se li va comunicar la notícia, es va "quedar gelat, sense paraules". "Em van dir que era una elecció personal del Rei", ha afegit. "Em van trucar dies després i vaig dir que d'acord", de manera que, suposadament, Garci prepararia tota l'escenografia del cop d'estat fals perquè fos creïble.

Finalment, a Operación Palace s'ha assegurat que el 22 de gener Felipe González i Alfonso Guerra es van reunir a l'habitació 302 de l'Hotel Palace, per forçar la dimissió de Suárez.

Així, posteriorment caldria investir un nou president del govern, Leopoldo Calvo Sotelo, en un ple que s'asseguraria l'assistència de tots els diputats i diputades al Congrés, d'acord amb el que s'havia anat maquinant des de la reunió del 2 de gener, suposadament.

La justificació d'Évole

Al final del documental s'ha justificat aquest experiment dient que, com que no es pot accedir al sumari del 23-F fins al 2031, o 25 anys després de la mort dels processats, s'han de fer fantasies relacionades amb el cop d'estat. La veu en off ha conclòs el documental amb la frase: "Ens hauria agradat explicar la veritable història del 23-F. Però no ha estat possible".

En un vídeo publicat a la web de 'La Sexta', Évole ha reconegut que "hi haurà espectadors que estaran contents amb el que han vist perquè s'ho han passat bé, i altres que se sentiran enganyats i em voldran matar". El periodista ha volgut agrair als qui s'ho han cregut "per jugar amb nosaltres", i als qui no, els ha volgut dir "que la propera vegada ho intentem fer millor".

"Almenys nosaltres hem reconegut que era mentida tot el que hem explicat i, segurament, hi ha hagut altres vegades que era mentida el que se'ls ha explicat i ningú els ho ha dit", ha afegit Évole.

Segons explica el periodista, "per fer 'Operación Palace' s'ha basat en un documental titulat Operació Lluna, que explicava l'arribada de l'home a la Lluna com si hagués estat fals". "Nosaltres hem agafat la data del 23 de febrer, que també presenta molts interrogants, per fer el mateix experiment", ha reiterat.

Évole també ha sentenciat que "no sé si hem sigut gaire creïbles amb el que hem explicat. Alguns segur que ho haureu descobert molt al principi, d'altres a la meitat i altres al final. Per nosaltres és un misteri si hem sigut creïbles o no; un misteri major del que és la caixa blanca que acompanya en tants actes al rei", ha reconegut.

Ressò a les xarxes

L'etiqueta #OperaciónPalace ha estat tendència a Twitter al llarg de la nit, i hi ha hagut una allau de comentaris comentant el documental.

L'etiqueta #Salvados també ha estat una de les més usades, així com #23F, i noms com 'Tejero' o 'Garci' han sigut dels més utilitzats en les piulades de la nit d'aquest diumenge.

Alguns usuaris ja han anat intuint que es tractava d'un experiment i que no existia pas cap cop d'estat fals.

Piulades abans que s'acabés el programa:

  • @cristina_pardo: "- Quieto todo el mundo! - Corten!!! Tejero, coño, no te rías. Vuelve a entrar"
  • @ToniElSucio: "¿Es un falso documental o me lo parece a mí?"
  • @AntonioMaestre: "Vale que seamos españoles y nos creamos el programa del PP. Pero hay límites"

Piulades en acabar-se el programa:

  • @AdanEsmit: "#operacionpalace es una muestra de lo que un mal periodista puede hacer cuando no tiene reportajes que sacar"
  • @pacogcaridad: "Pensar. Idear. Guionizar. Ponerlo en marcha. Conectarte y pegarte a un espectáculo. #OperacionPalace: genialidad"
  • @DavidRoTemp: "Com crear debat, indignació i ser el centre d'atenció a partir d'una mentida. Clar que sí, enhorabona"
  • @MeryMer1719: "Impresionante el "falso documental" de @jordievole. Capacidad de manipulación de los medios"
stats