Crítica TV 02/04/2024

L’apassionant 'true-crime' de Cachou

3 min
L'ós Cachou al documental sobre la seva mort.

El Sense ficció d’aquest dimarts a la nit sobre la investigació de la mort de l’ós Cachou és un true-crime apassionant. ¿Qui va matar Cachou?, dirigit per David Fontseca, no és només un documental sobre la polèmica reintroducció de l’ós a l’Alt Pirineu i els inconvenients per a la ramaderia de la zona. És una anàlisi acurada sobre les investigacions per descobrir qui va enverinar, l’any 2020, l’ós Cachou. En els deu primers minuts d’introducció se’ns recorda l’impacte mediàtic de la notícia i se’ns relaten els fets preliminars: l’alliberament de l’animal a la muntanya, el seguiment de la bèstia a través d’un collar amb GPS, les persones implicades en l’operatiu, les malvestats que va provocar la bèstia en els ramats i, finalment, l’aparició de l’ós mort. A partir del moment que se’ns mostren les imatges de l’helicòpter enlairant-se per retirar el cadàver de Cachou, el documental adquireix la narrativa d’un true-crime honest i perspicaç, amb les característiques pròpies del gènere:

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Imatges enregistrades amb dron: Passen a mostrar-nos el bosc i l’àrea per on transitava Cachou els seus darrers dies de vida. Ho veiem a vista d’ocell, fet que crea l’atmosfera de misteri i incertesa, però també de recerca dins del territori.

La necròpsia: Un equip de veterinaris forenses duen a terme l’anàlisi de les restes de l’animal i treuen conclusions sobre les causes de la mort.

El paper dels Mossos: Els responsables de la investigació comencen a explicar el seu procediment de treball i a exposar els sospitosos.

Entrevistes als sospitosos: En el documental s’entrevista els principals investigats i està molt bé com, quan se’ls pregunta qui va matar Cachou, es genera un ventall d’evasives ple de tensió.

Grafismes de thriller: El documental utilitza la iconografia clàssica per construir el croquis dels investigats i els vincles entre ells. El quadre resultant es va reduint a mesura que es van eliminant sospitosos.

Escenes sòrdides: També s’inclouen imatges inquietants que potencien l’esperit de thriller rural. El cèrvid lligat a un arbre i els detalls i recreacions d’algunes pistes contribueixen a aquest clima pertorbador i d’incertesa.

Escoltes telefòniques: Es reprodueixen i ficcionen algunes converses dels telèfons intervinguts i es construeix un entramat de sospites que culminaran amb acusacions creuades.

Trames criminals: L’impacte de la història s’incrementa quan, més enllà de l’entramat de l’ós Cachou, se suma un nou cas policial a la història de manera inesperada.

A punt de celebrar-se el judici per la mort de Cachou, la llàstima és que el documental no respon la pregunta del títol, però, com tots els implicats, tens la sensació que el documental sap la resposta.

A part de la intensitat pròpia d’un thriller rural, ¿Qui va matar Cachou? adquireix la dimensió d’un homenatge simbòlic. El guionista, investigador i fil conductor impecable del documental és el periodista Josep Maria Flores Travessa, que va morir el novembre del 2023, abans que s’estrenés la producció. Flores va ser també guionista d’altres Sense ficció rellevants en la història del programa com El gran silenci. Horta de Sant Joan, que investigava un dels pitjors incendis de Catalunya. També Montseny, la tragèdia enterrada, sobre el pitjor sinistre del transport aeri del país el 1970. ¿Qui va matar Cachou? és un altre exemple de la seva excel·lència professional.  

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats