Aniversari

L'ARA celebra 10 anys de periodisme gironí

El suplement ‘Comarques Gironines’ commemora una dècada de vida al saló de descans del Teatre Municipal de Girona

4 min

GironaLa tardor del 2013, per Fires de Sant Narcís, es va publicar la primera edició de l'Ara Comarques Gironines, un suplement pensat per donar cobertura a l'actualitat informativa de Girona, però amb una clara voluntat d'arribar arreu de Catalunya. Deu anys després, al mateix saló de descans del Teatre Municipal on es va presentar el projecte, el Comarques Gironines ha celebrat la primera dècada de vida, consolidat amb unes pàgines fixes al diari en paper cada dijous i amb una presència cada vegada més potent a la web i les xarxes socials.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Durant aquests deu anys Girona ha experimentat una gran transformació, primer des del punt de vista gastronòmic, després turístic amb l'arribada de ciclistes i, ara, amb un èxit esportiu al més alt nivell, de manera que la ciutat ha adquirit una rellevància informativa que desborda l'interès local per arribar a un interès nacional. De tot això se n'ha ocupat l'Ara Comarques Gironines", ha explicat Antoni Bassas, mestre de cerimònies de l'acte d'aniversari.

En aquesta dècada, el suplement també ha crescut i evolucionat, sumant a l'equip noves incorporacions i adaptant-se a la transformació digital que obre nous canals de comunicació per arribar al públic. Els periodistes Marta Costa-Pau, Gerard Bagué i Jordi Carreras, impulsors del Comarques Gironines, repassen les claus d'aquesta primera dècada: "El setembre del 2013 vam anar a Barcelona per reunir-nos amb l'aleshores director del diari, Carles Capdevila, a finals d'octubre ja sortia un primer número, i ara ja són 383, tota una feinada", ha dit Carreras. "Girona és una regió que dona molt de si, ja que, per exemple, tenim el privilegi de tenir una Costa Brava, un espai natural impressionant, que interessa a qualsevol lector del país per les seves llums i obres", ha afegit Costa-Pau.

I Mariona Ferrer, delegada de l'ARA a Girona, que recentment s'ha incorporat també a l'equip del suplement, ha conclòs que "en un moment de replegament de les redaccions, el diari va decidir doblar l'aposta per Girona, reconeixent la importància de produir, pensar i escriure temes anant als llocs, posant els peus al país i parlar, per exemple, de les noves ruralitats i la gent que intenta viure d'una altra manera als pobles".

L'èxit incontestable del Girona FC

Per parlar de l'abast informatiu creixent de Girona, Bassas, seguidor declarat del Barça, ha fet referències constants a l'èxit futbolístic del Girona FC, primer classificat de la Lliga espanyola, des de la broma i l'admiració. "Una de les claus de l'equip és que tots els jugadors s'han integrat ràpidament i se senten molt ben acollits per la ciutat; l'entrenador Míchel, que s'esforça per parlar català, n'és el millor exemple", ha defensat Gerard Bagué, que ha afegit: "Sempre es parla del canvi de cicle entre Barça i Madrid, però podria ser que el canvi fos el Girona". Dels assistents al saló de descans, la meitat creien que l'equip pot guanyar la Lliga i tothom estava segur que es classificarà per a la pròxima Champions League.

L'equip de l''Ara Comarques Gironines' i Antoni Bassas al saló de descans del Teatre Municipal de Girona.

La Girona dels germans Roca

En el mateix any que naixia el suplement Comarques Gironines, El Celler de Can Roca, amb tres estrelles Michelin, rebia el reconeixement que l'acreditava com el millor restaurant del món. Des d'aquella fita històrica, el seu projecte gastronòmic no ha parat de créixer, i ha inaugurat nous locals per a tots els gustos en diferents punts de la ciutat i la comarca. És per això que, amb motiu del desè aniversari, l'equip del suplement ha preparat, per al diari del dijous 16 de novembre, una edició especial dedicada als germans Roca. "A la primavera va sortir la idea que, igual que l'ARA ha fet edicions especials d'autor amb artistes de renom, podríem fer també un suplement d'autor", ha explicat Mariona Ferrer, que ha afegit: "Vam pensar en els germans Roca i van acceptar de seguida, amb la intenció que no fos un publireportatge, sinó un recorregut per la família que parla de la transformació de la ciutat des de diferents àmbits".

Jordi Roca, el germà petit especialista en l'elaboració dels dolços, ha respost a les preguntes de la directora de l'ARA, Esther Vera, i ha parlat del futur projecte de la fortalesa de Sant Julià, una talaia des d'on es veu tota la plana gironina, on aviat obriran un nou espai: "És un edifici que se'ns va oferir fa molt de temps, però en aquell moment no teníem prou temps per dedicar-hi; llavors ens van tornar a contactar i sí que va ser el moment d'agafar-ho. Encara no sabem què collons hi farem, però segur que serà espectacular", ha promès el cuiner. Jordi Roca també destaca la singularitat de treballar amb família: "Tothom ens pregunta com portem això de treballar amb els germans i amb les dones, però la veritat és que és un repte molt bonic, i l'important és comunicar les coses des del respecte, la generositat i l'empatia, i fer pinya".

En l'última intervenció de l'acte, el nou alcalde de la ciutat, Lluc Salellas, ha volgut agrair i posar en valor la feina del periodisme que mira més enllà de la centralitat de Barcelona: "A la ciutat tenim premsa en paper que surt diàriament, però els suplements setmanals de l'ARA d'aquests anys han aportat una mirada periodística que aportava pausa, capacitat d'investigació i tractar temes a fons", ha detallat Salellas.

L'acte, que ha reunit periodistes, amics, lectors i subscriptors fidels, així com representants de les institucions gironines, també ha comptat amb l'actuació de Northern Cellos, un grup de quatre violoncels i bateria que han interpretat versions de cançons conegudes en format acústic.

stats