09/07/2023

L’esperpent dels robots femella al ‘TN’

2 min

Divendres el Telenotícies vespre ens informava d’una cimera organitzada per l’ONU a Ginebra on es trobaven els màxims experts mundials en intel·ligència artificial amb la finalitat d’utilitzar-la per al bé. I el que vèiem a continuació feia esgarrifar. Més que una cimera de l’ONU semblava el túnel del terror.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Van aparèixer una desfilada de robots, caracteritzats com si fossin dones, la majoria amb unes perruques terribles pròpies d’un comiat de solter de baixa estofa. Els humanoides parlaven a càmera. Primer l’Ameca, a qui presentaven com un arquetip de realisme extrem, afirmava que els humans no havíem de tenir por de la IA, però el cert és que només veure-la ja feia angúnia. Després es van recollir les declaracions de l’Ai-Da, una robot artista que assegurava que esperava poder obrir la ment de l’audiència. Però més que obrir la ment feia venir ganes d’arrencar a córrer. La Nadine era directament terrorífica. Semblava una dona morta dissecada amb una perruca de segona mà i un llaç al cap, amb la mirada perduda i les mans rígides. I finalment vèiem la Desdèmona, que era una suposada cantant de jazz amb perruca lila i vestit de lluentons.

Agustí Forné es preguntava si aquesta tecnologia permetria crear treballadors d’hospitals i residències sense jornada laboral. I la notícia s’acabava amb una afirmació que difícilment aprovaria un expert en la matèria: “De moment el que no han aconseguit és que els humanoides siguin conscients que són més intel·ligents que nosaltres”. Assegurar amb lleugeresa que aquests robots “són més intel·ligents” que un ésser humà és, com a mínim, molt agosarat.

El pitjor de la notícia és que estava plantejada amb una mirada acrítica, a remolc d’una posada en escena esperpèntica i amb tots els tòpics possibles. Més que informació era una cobertura publicitària esbiaixada que distorsionava la realitat de la IA. Normalitzava aquell plantejament, sense qüestionar-se l’obsessió per feminitzar els humanoides ni si la IA que busca el bé queda limitada a aquell servilisme estereotipat de robots amb perruca. Així com fa una setmana la notícia dels influencers que especulen amb el lloguer d’habitacions de pisos tenia el contrapès d’una experta que posava en evidència el despropòsit d’aquell negoci, aquesta informació demanava amb urgència la perspectiva d’un especialista extern a la festa de robots inquietants de l’ONU.

Tenint en compte l’evident importància que té aquest sector en desenvolupament, el debat que està provocant la IA arreu del món i les greus advertències que s’estan fent sobre l’ús i les conseqüències d’aquesta tecnologia, ja són imprescindibles redactors especialitzats o amb formació específica per fer periodisme rigorós sobre la IA. La notícia afirmava que els humanoides eren més intel·ligents que nosaltres. El que cal és tenir present que els espectadors no són rucs i que el Telenotícies no pot informar de la IA com si fos un robot obedient, repetint les instruccions donades.

stats