Mèdia 13/03/2015

Laia Marull serà la Xirgu al nou telefilm que prepara TV3

La trama se centra en un dia en la vida de la gran dama del teatre català

Amalia Alonso
2 min
Laia Marull serà la Xirgu al nou telefilm que prepara TV3

BarcelonaTelevisió de Catalunya i la productora Distinto Films preparen un telefilm dedicat a Margarida Xirgu i Subirà, una de les actrius immortals del teatre català. La Xirgu, l’actriu és un projecte dirigit per Sílvia Quer, responsable d’Operación Jaque i 23-F: el día más difícil del rey, i està protagonitzat per la guardonada Laia Marull. El rodatge va començar el dilluns 2 de març i es preveu que vegi la llum la temporada vinent.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La ficció està ambientada l’any 1927, en plena dictadura de Primo de Rivera. Aquesta situació política fa trontollar l’estrena de Mariana Pineda, de l’aleshores desconegut Federico García Lorca, que planeja la companyia teatral de Xirgu. Les autoritats amenacen l’actriu amb la presó o el desterrament si representa aquesta obra. Tot i això, no hi ha res que la faci dubtar, fins que el seu amic i mentor, el dramaturg Ramón María del Valle-Inclán, també s’hi oposa. “Hauríem pogut explicar la seva vida sencera i anar fent, però si agafes un moment crees un abans i un després -justifica la directora-. Un guió en què el protagonista té impediments permet que apareguin moments àlgids i també de derrota que li permet tornar a créixer”.

“La gran primera feina de documentació la vaig fer juntament amb la guionista, Margarita Melgar -explica Quer-. Vam estudiar en profunditat la vida de Xirgu, Valle-Inclán i Lorca per trobar els punts més importants”, conclou la directora. De la unió d’aquestes anècdotes en va sorgir la trama de la pel·lícula. L’acció es concentra en una sola jornada: “Passen coses que van passar de debò però no en aquell moment”. Xirgu va patir dificultats per estrenar una obra, però no va ser aquell any ni aquell text.

Laia Marull, guanyadora de tres Goya -a millor actriu revelació, protagonista i secundària-, es va reservar les dates per poder formar part del projecte. “Des del primer moment vam pensar que, si Marull hi estava disposada, seria la Xirgu perfecta -confirma Quer-. La Laia és molt lliure i Xirgu també ho era. L’energia, l’amor pel teatre i la passió per actuar són trets que comparteixen totes dues intèrprets”. A partir de la confirmació de Marull, l’equip de producció va començar a buscar les persones que formarien part del seu entorn. El repartiment el completen Fran Perea, com a Lorca; Luis Zahera, com a Valle-Inclán; Pau Durà, com a membre de la companyia, i Pere Ponce, com l’empresari de l’obra. “És una sort perquè tenim els millors actors per a cada paper”, assegura Quer.

El film compta amb el suport del Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei, on va néixer Xirgu l’any 1888, l’Ajuntament de Molins i el de Girona, on l’intèrpret va viure sis anys de la seva infància.

Aquest no és l’únic rodatge que TV3 té en marxa. La cadena participa en la producció de la nova pel·lícula del cineasta Mateo Gil. Project Lazarus explica la història del viatge emocional a través del temps que viu el protagonista Marc Jarvis, interpretat per Tom Hughes (d’ Entre líneas i Cruce de destinos ). Després de cinc setmanes a Tenerife, el rodatge en versió original anglesa s’ha traslladat a Barcelona durant dues setmanes més.

stats