Mèdia 01/06/2014

Un llibre reuneix els articles de Tatiana Sisquella a l’ARA

Joan Callarissa
2 min

Barcelona“¿Qui sóc jo: qui jo recordo o qui descriuen els altres? Potser totes dues, o potser cap”: així tancava Tatiana Sisquella l’última columna que va escriure a l’ARA, el juny del 2013. Amb aquesta reflexió sobre com de subjectives són les percepcions sobre nosaltres mateixos i també sobre els altres, la periodista, que va morir al febrer, acabava dos anys i mig de col·laboracions al diari, en què escrivia setmanalment, a la contraportada, des que va començar. Un any després Columna Edicions ha preparat un recull dels articles més representatius de Sisquella, que sortirà a la venda el 12 de juny. Començant per aquest últim text, anomenat Memòria selectiva, i acabant per Un dia qualsevol -que és el text amb què va debutar i el que serveix de títol al llibre-, l’obra recull 101 dels articles que la periodista va firmar a l’ARA.

Aquesta revisió dels seus textos i de la seva mirada està precedida per un pròleg de l’escriptora Sílvia Soler, amiga de Sisquella i col·laboradora seva a La tribu de Catalunya Ràdio. Al llarg de 176 pàgines, el volum recupera els textos que ha seleccionat personalment la seva editora, Ester Pujol, que explica que “al llibre es pot trobar la mirada lúcida però sense perdre la ingenuïtat de Sisquella, que tant costa de trobar en els mitjans de comunicació actualment”. Una particularitat de Sisquella que s’afegeix a la seva especial inclinació per, malgrat la lluita de set anys contra el càncer, fixar-se en “fets positius”, que feien notar que, “tot i la seva jove edat, havia reflexionat sobre molts temes de la vida”.

Recuperar el “petit oasi”

De la seva prosa l’editora n’assenyala una “aparent facilitat que és molt difícil d’aconseguir”, cosa que ella sabia compaginar amb “una mirada tendra però mai cursi”, dos trets que la converteixen en una escriptora “molt singular”. Des del punt de vista de Pujol, el llibre pot servir als que ja l’havien llegit per recuperar aquell “petit oasi que eren els seus textos”. Per als que només la coneixien de la ràdio o la televisió, opina que el recull -disponible també en format digital- els pot ser útil per descobrir la seva manera d’escriure, “ràpida, planera i dolça”.

stats