Estrena
Mèdia 09/09/2022

Les lliçons polítiques de Josep Tarradellas en forma de documental

'Tarradellas, govern d'unitat' reconstrueix la recuperació de la Generalitat amb testimonis en primera persona

3 min
D'esquerra a dreta Josep Tarradellas Macià, Narcís Serra, Albert Sole, Jordi Pujol i Joan Salicrú durant la presentació del documental

BarcelonaQuan Josep Tarradellas (Cervelló, 1899 - Barcelona, 1988) va decidir tornar a Catalunya després de 38 anys d'exili, no sabia amb quin país es trobaria. "Antònia Macià, la seva dona, em preguntava: «Tu creus que ens rebran bé a Barcelona?» I jo li vaig dir: «Us rebran bé, no en tinc cap dubte»", explica el fundador d'Alianza Popular, Manuel Milián Mestre. "Tarradellas torna a un país que no té res a veure amb el país que va deixar", subratlla la historiadora Paola Lo Cascio. L'arribada a Barcelona del president de la Generalitat va quedar marcada a la memòria col·lectiva per la mítica frase "Ciutadans de Catalunya, ja soc aquí", però el seu retorn va ser molt més que això. El documental Tarradellas, govern d’unitat ressegueix la formació del govern de la Generalitat el 1977, recordant les estratègies i negociacions amb testimonis que van viure els fets en primera persona i recuperant imatges d'arxiu de l'època.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Dirigit per Joan Salicrú i Albert Solé, el documental s'estrena aquest diumenge a dos quarts de deu de la nit, coincidint amb la Diada, a les televisions locals i a la plataforma XALA. També es podrà veure el 23 d'octubre a dos quarts de dues del migdia a RTVE Catalunya, coincidint amb l'efemèride del retorn del president de la Generalitat. És una producció de Clack i Minimal Films, en coproducció amb La Xarxa i RTVE i amb el suport de la Diputació de Barcelona.

La política rere el retorn del president

"Hi ha poques obres que parlin de l’únic moment de la nostra història, des de la democràcia recuperada, en què el catalanisme transversal ha tingut una execució política", afirma Solé, que subratlla que el documental pretén rescatar "les lliçons que Tarradellas i aquella generació de polítics han donat a les noves fornades". "El documental explica que es va haver de fer molta política per poder construir un sistema que ens permetés governar-nos", afegeix Salicrú. La peça audiovisual recull la mirada d'un ampli ventall de polítics que van participar en el procés de negociacions entre els partits catalans i també amb l'estat espanyol. Entre els testimonis hi ha Jordi Pujol, que aleshores era conseller del govern d'unitat, el també conseller Narcís Serra, el ministre d'Interior Rodolfo Martín Villa i el secretari general de presidència del govern d'unitat, Josep Maria Bricall.

Alguns dels testimonis han assistit aquest dijous a la presentació del documental, que ha tingut lloc en un acte al paranimf de l'Escola Industrial. Els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i José Montilla, l'exconsellera Montserrat Tura i el cineasta Pere Portadella han coincidit a l'esdeveniment, que també ha comptat amb la presència del biògraf de Tarradellas, Joan Esculies. "La trajectòria de Tarradellas li permet pensar com ha de ser la Generalitat als anys 70", subratlla. El documental explica com, amb la recuperació de la Generalitat, el Govern posa en marxa tres grans projectes de Tarradellas: la incorporació del català a l'escola, la creació dels Ferrocarrils de la Generalitat i la configuració d'un mapa sanitari per a tot el país.

"Tarradellas demostra que es pot fer política en els moments més difícils, quan sembla que no hi ha estris. I que si aleshores va plantejar com s'imaginava el país al cap de trenta anys, també es pot fer ara", diu Solé, que considera que "hi ha un problema de memòria col·lectiva" perquè "no es reconeix els pioners, els que van fer les coses, i Tarradellas n'és un cas". Esculies celebra que la seva figura s'estigui recuperant "per poder treure'n lliçons" i subratlla que, per mantenir-ne l'herència, "cal que els representants institucionals no facin fer el ridícul a les institucions".

stats