Mèdia 06/04/2021

La Marató del 2021 recuperarà la salut mental com a temàtica

Les malalties mentals eren el tema previst per al 2020, però finalment es va canviar pel coronavirus a causa de la pandèmia

A.P.
2 min
Imatge de 'La Marató' del 2020, dedicada al coronavirus

La Marató dedicada a la salut mental se celebrarà el 19 de desembre, segons ha confirmat avui TV3. Malalties com la depressió, l'ansietat o el trastorn bipolar havien de protagonitzar l'edició del 2020, però finalment, en una decisió inèdita, la televisió pública va voler centrar els esforços en la lluita contra el coronavirus i ajornar un any l'edició sobre els trastorns mentals, tal com recordava avui TV3. El programa solidari dedicat al covid-19, que es va haver d'adaptar a les normes de precaució contra el virus, va aconseguir recaptar més de 10,3 milions d'euros.

La Marató per la salut mental se celebrarà en un moment de preocupació per les conseqüències psicològiques de la pandèmia. “La sensibilització i la recerca en salut mental sempre són essencials però, després de més d’un any de pandèmia, estem convençuts que ara és més necessària que mai aquesta Marató i així ens ho transmeten els experts, que han observat el gran impacte de la pandèmia en aquest àmbit de la salut, especialment en els joves”, explica Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i del Patronat de la Fundació La Marató de TV3. Aquesta serà la tercera vegada en la història de La Marató que el programa solidari dona veu als trastorns mentals: l'any 2000 es va centrar especialment en l'esquizofrènia, mentre que el 2008 es va dedicar a les malalties mentals greus.

Segons els experts, una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental en algun moment de la seva vida. A més, es considera que el 50% d'aquests trastorns apareixen abans dels 18 anys, però sovint no es diagnostiquen fins anys després, cosa que pot degenerar en problemes greus al llarg de tota la vida. Des de l'organització recorden que al món hi ha mil milions de persones que tenen algun tipus de problema de salut mental i que es tracta de malalties amb una càrrega personal, familiar i social molt alta.

Els fons que es recaptin en La Marató d'enguany es destinaran a recerca per identificar els factors que originen aquests trastorns des de la infància fins a la vellesa i a aconseguir noves eines de prevenció, detecció precoç i precisió diagnòstica.

stats