19/12/2016

'La Marató de TV3', invisible a Espanya

2 min
El marcador final de La Marató de TV3 2016

BarcelonaTV3 acostuma a sortir als diaris de Madrid només com a arma llancívola contra el sobiranisme català o bé en articles que supuren fam recentralitzadora: 'el dispendio/despilfarro/dislate autonómico'. Per això hauria estat bé que 'La Marató' d'aquest diumenge hagués trobat algun espai a les edicions generals d'aquestes capçaleres. No ha estat el cas. 'El País', 'El Mundo', 'Abc' i 'La Razón' informen de 'La Marató', sí, però només a les pàgines específiques de Catalunya. 'La Razón' fins i tot es permet un títol en positiu!: “'La Marató' demostra la solidaritat catalana amb 4 milions en dotze hores”. (Realment, hi ha periodistes a les redaccions barcelonines dels diaris de Madrid que són autèntics herois; temo no reconèixer prou en aquestes columnes la seva feina.) Però, ¿per què no s'explica això al conjunt dels seus lectors? Seguint el seu marc mental, Espanya disposa de la tercera telemarató més exitosa del món. I els 8,5 milions recaptats –a l'hora que escric això– fan empal·lidir el milió i escaig que es recull a la gala 'Inocente, inocente', de TVE, amb un potencial d'audiència més de sis vegades més gran. ¿No és una notícia per a Espanya, això?

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Després hi ha els dos grans portals d'informació televisiva a Espanya: FórmulaTV i Vertele. Al primer, no hi ha cap referència a la seva portada. I, en el segon, només el vídeo titulat: “Aparatosa caiguda en directe d'una acròbata a 'La Marató de TV3'”. És a dir, silenci administratiu, mentre que les polèmiques sempre acaben apareixent: els cinc primers resultats a Google de “TV3 Vertele”, per exemple, són d'aquesta tardor. I totes negatives. (I, a Vertele, si fa no fa.)

Estaria bé que els apòstols del diàleg no es quedin només en la negociació –o gesticulació, més aviat– política. Que reclamin també una millor recepció a les espanyes de la veu catalana. O no interessa?

stats