FICCIÓ
Mèdia 21/06/2017

I si el mataiaies seguís viu?

‘Nit i dia’ inspira el primer ‘escape room’ basat en una sèrie de televisió

Albert Castellví Roca
4 min
01. Marc Ramos (Marc Martínez) a punt de tastar la crema amb “coriandre”. 02. Jugadors a l’escape room de Nit i dia.

BarcelonaEls plats amb què Marc Ramos i la seva mare van menjar-se la crema de xampinyons amb “coriandre” que suposadament va acabar amb la seva vida encara són sobre la taula del menjador. I en aquella mateixa sala també hi ha les proves definitives que han de permetre demostrar que el Marc era el mataiaies que va assassinar diverses dones durant la primera temporada de Nit i dia. Els espectadors van donar per fet que en aquell últim sopar mare i fill van morir enverinats a causa dels condiments que la dona havia posat al plat, però en realitat ell segueix viu, campant lliurement per Barcelona. L’única manera de parar-li els peus és entrar al menjador i trobar les proves que hi va deixar amagades. Però no hi ha gaire temps: només 60 minuts, ni un segon més.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Qui tingui ganes d’intentar desemmascarar el mataiaies pot fer-ho a Mystery Escape Barcelona, on fins al 31 de juliol es pot jugar a un escape room. Els participants, distribuïts en equips d’entre tres i cinc persones, disposen d’una hora exacta per resoldre els vint enigmes que els han de permetre enxampar l’assassí i, sobretot, sortir de l’habitació abans que s’acabi el temps. Per poder obrir la porta abans que el cronòmetre arribi a zero hauran de trobar totes les claus i desxifrar tots els codis que s’amaguen a la sala i que els portaran a obrir noves portes, calaixos i caixes fortes per anar avançant en el joc. Agilitat mental, intuïció, pensament lateral i treball en equip són elements imprescindibles per combatre l’adrenalina que provoca la pressió del temps. Evidentment, com en qualsevol escape room, totes les pertinences, i especialment el telèfon mòbil, s’han de deixar fora de la sala, per evitar la temptació de buscar ajuda externa davant d’algun repte massa complicat.

Però que ningú no pateixi: tot i estar seguint els passos d’un assassí en sèrie cruel i despietat, durant la seva recerca els participants no seran víctimes de cap ensurt. L’ escape room, i de fet està adaptat per a tots els públics: hi poden participar jugadors de qualsevol edat, a partir de deu anys, i segons els responsables de la instal·lació a vegades els més petits són els més ràpids a l’hora de trobar la manera de resoldre alguns dels trencaclosques. I tampoc cal haver vist la sèrie per superar el joc, tot i que algun grup s’ha presentat a la sala just després d’haver tornat a mirar l’últim capítol de la primera temporada, per posar-se en situació. De fet, aquest escape room consisteix exactament en les mateixes proves que el Misteri de la Mansió, el joc que hi ha muntat habitualment a les instal·lacions de Mystery Escape, i només se n’ha modificat l’ attrezzo i la presentació per adaptar-lo a la trama de Nit i dia.

Iniciativa pionera

La proposta de convertir la història del mataiaies en un escape room va arribar de TV3 i va ser rebuda amb entusiasme per l’equip de Mystery Escape Barcelona. “Vam fer una sola reunió de 45 minuts i ja els vam dir que sí”, recorda Romain Riaud, el director de la instal·lació. A partir d’aquí, els autors de la sèrie van desenvolupar un petit guió per donar coherència al joc, i es van redecorar les sales per convertir-les en el menjador de casa de Marc Ramos.

El joc de 'Nit i dia' es va posar en marxa el 4 de juny i d’aquesta manera es va convertir en el primer escape room . Els seus responsables no s’atreveixen a afirmar-ho amb rotunditat, però pensen que, molt probablement, és també el primer del món. La proposta només es mantindrà activa, en principi, fins al 31 de juliol, tot i que es manté oberta la possibilitat de prorrogar-la o de recuperar-la més endavant, passat l’estiu.

Una de les particularitats de Mystery Escape és que al mateix local hi ha quatre sales exactament iguals, cosa que permet que diversos equips juguin simultàniament i competeixin entre ells per veure qui aconsegueix sortir-ne abans. O per veure, simplement, qui és capaç de sortir-ne i qui no, ja que aproximadament el 40% dels grups no troben la manera de resoldre tots els enigmes en els 60 minuts que dura el joc, ni tan sols amb l’ajuda de les pistes que els organitzadors els ofereixen des de fora, ja sigui a través de pantalles o bé per telèfon, si en algun moment es queden encallats i no troben el desllorigador d’alguna de les endevinalles. Entre els que ja han posat a prova la seva capacitat de deducció hi ha membres de l’equip tècnic de la sèrie i també alguns dels actors, com Alba Pujol, Anna Alarcón i Manel Sans, que interpreten, respectivament, els personatges de la Fàtima, la Sònia i el Fajardo.

Un fenomen en auge

Mystery Escape, situada al número 111 de l’avinguda Diagonal, és una de les més de 50 empreses que organitzen escape rooms a la ciutat de Barcelona -a tot Catalunya superen de llarg el centenar-, cosa que ja dona una idea de fins a quin punt s’ha popularitzat aquest tipus de jocs durant els últims anys. El fenomen, resultat de traslladar al món real el gènere de videojocs consistent a trobar la manera de sortir d’una habitació a base de resoldre enigmes, va néixer fa tot just onze anys als Estats Units. Allà es va crear la primera sala d’aquestes característiques, però va ser al Japó on la idea es va començar a estendre i des d’on es va exportar a la resta del món. El primer escape room de Barcelona -i de tot l’Estat- es va inaugurar l’any 2012.

El joc de 'Nit i dia' funciona de dilluns a diumenge, de 10.00 a 22.00. Per jugar-hi cal reservar prèviament a través d’internet i el preu varia en funció de l’hora i del nombre de jugadors, però se situa al voltant dels 20 euros per persona.

stats