Mèdia 21/03/2018

Alfons Arús s'emporta l''Arucitys' a La Sexta

El presentador deixarà 8TV a finals d'aquesta temporada, després de 16 anys

Ara
4 min
Alfons Arús s'emporta l''Arucitys' a La Sexta

BarcelonaAlfons Arús i el seu 'Arucitys' ja tenen destí per a la pròxima temporada. El grup Atresmedia ha anunciat aquest dimecres en un comunicat que el presentador s'incorporarà a La Sexta, i posteriorment Arús mateix ho ha confirmat durant l'emissió del programa de 8TV. D'aquesta manera, tal com s'esperava, Arús s'acomiadarà definitivament del Grupo Godó el 30 de juny, després d'haver-hi estat vinculat durant 16 temporades.

"La idea de l'equip i de la productora de l''Arucitys' ha sigut sempre mantenir aquest format en una altra cadena. La cadena que ha apostat des del primer dia per mantenir el programa 'Arucitys', fins i tot amb el nom, i respectant el model, l'esperit, la família, els col·laboradors, l'equip humà i l'equip tècnic, ha sigut La Sexta", ha explicat Arús, que ha agraït a Atresmedia que hagi posat "tota mena de facilitats" i que hagi acceptat fins i tot que el programa es continués emetent a 8TV de dilluns a divendres i que els caps de setmana es traslladés a La Sexta. Finalment, però, el mateix presentador va descartar aquesta opció.

Arús ha expressat la seva "gratitud absoluta i eterna" al Grupo Godó i a 8TV "per tota la constància, tot l'esforç, tot el suport i tota la llibertat" amb què els han permès treballar. "L'esforç que ha fet 8TV ha sigut immens per mantenir aquest programa. Malauradament el panorama audiovisual avui a Catalunya és diferent que fa uns quants anys i això impossibilita mantenir aquest programa de la mateixa manera que s'ha formatejat durant els últims anys".

Ara bé, el periodista també ha deixat clar que, a l'hora d'escollir entre les diverses ofertes que tenia sobre la taula, l'aspecte que més ha pesat no ha sigut l'econòmic. "No cal ser gaire intel·ligent per saber que si portem 16 anys en un canal que supleix la manca de recursos i de potencial econòmic amb imaginació, no es tracta d'una qüestió econòmica. És un tema conceptual i de fer que l''Arucitys' tingui dissetena temporada", ha explicat.

En declaracions recollides al comunicat d'Atresmedia, Arús afegeix: "Entenc que en el món de la televisió, on gairebé tot es compra amb diners, resulti difícil per a alguns acceptar que un professional es decanti per un projecte per causes alienes a l'oferta econòmica. Aquesta casa va apostar per mi, i per mantenir l'esperit i l'equip humà de l''Arucitys' des del primer moment. I això no té preu". Arús ja havia treballat a Atresmedia entre els anys 1992 i 1994, quan va presentar a Antena 3 els programes 'Al ataque' i 'El chou'.

Precisament aquest dimarts el grup Mediaset havia emès un comunicat en què descartava el fitxatge d'Arús. El grup dirigit per Paolo Vasile assegurava que el periodista "es va proposar com a presentador" el mes passat, però que "les pretensions de la família Arús" (en referència al presentador i la seva dona, Angie Cárdenas, que formen també un tàndem professional) havien "impedit" que la negociació per al seu fitxatge "arribés a bon port".

Mediaset va emetre aquest comunicat hores després que el portal 'El Confidencial Digital' publiqués que Arús havia rebutjat una oferta de Vasile per incorporar-se al grup a partir d’abril i no després de l’estiu. La companyia, però, assegurava que l'arribada del periodista a la cadena "en cap cas" s'hauria produït "abans que finalitzés la seva actual col·laboració amb el Grupo Godó".

Arran de la publicació d'aquest comunicat, durant el programa d'aquest dimarts Arús va explicar [a partir del minut 2:29:15 del vídeo] la seva versió dels fets, i va detallar que el que va fer impossible l'acord amb Mediaset va ser la seva voluntat de seguir produint el programa a través de la seva pròpia productora. "No es tracta d'un negoci de la família Arús, es tracta d'una manera de produir un programa. Nosaltres [ell i la seva dona] produïm l''Arucitys' mitjançant una productora que és nostra. Valoro moltíssim l'interès de les cadenes que volen contractar-me com un presentador de cadena, però nosaltres tenim una altra manera de treballar", va explicar.

Arús també va revelar llavors que no estava negociant només amb Mediaset, sinó amb tres canals diferents, que no va anomenar. "Amb Mediaset hi havia una porta oberta de la qual jo no he parlat mai. Jo creia que es podia arribar, com amb les altres cadenes, a un acord. Si ara Mediaset decideix fer una nota dient que per a ells estan trencades les negociacions, no tindré ni mitja paraula en contra de Paolo Vasile. Ell va ser superclar amb el que podia oferir i jo vaig ser superclar amb el que jo demanava. Ells treballen amb productores afins, de confiança, però nosaltres també portem 35 anys fent programes amb una productora que és nostra, i vull continuar així", va afirmar.

Tot i que dimarts Arús havia assegurat que el futur del programa encara no estava definit, Atresmedia ha afirmat aquest dimecres que el fitxatge ja estava tancat des de feia "unes setmanes". El presentador ha aclarit avui que, abans d'anunciar ell l'acord, volia esperar que ho fes la cadena, i ha afegit: "Mai no hem retransmès les negociacions amb cap cadena. Si ahir no s'arriba a produir l'anunci del trencament de les negociacions per part d'un comunicat per a mi inoportú, jo no hauria dit res d'aquesta negociació". Sí que ha deixat clar, però, que, en contra del que havia publicat 'El Confidencial Digital', en cap moment Paolo Vasile li havia demanat que "trenqués el vincle" amb Godó abans d'hora per incorporar-se a Mediaset de manera immediata.

El 16 d'abril 8TV posarà en marxa una nova graella, més centrada en la informació, que té com a objectiu principal reduir costos. De moment l''Arucitys' en seguirà formant part, però el programa (que a principis d'any va perdre una hora precisament per abaratir-lo) no encaixa en el nou plantejament, i per aquest motiu la cadena tenia intenció de prescindir-ne.

stats