06/11/2020

Ministeri de la Veritat: defensa periodística o denúncia per intrusisme?

2 min
Portada 6 novembre 2020 La Razón

BarcelonaQuan un estat diu que controlarà les mentides el que està fent, esclar, és arrogar-se el dret de decidir quina és la veritat vertadera. O sia: calça't. Cal poder actuar contra les manipulacions, sí, però que l'anomenat "comitè de la desinformació" estigui dirigit per Iván Redondo, cap de gabinet de Sánchez, no permet augurar res de bo. Seria diferent si parléssim d'un organisme transversal, independent i plural, amb experts solvents del camp de la comunicació, la sociologia i el dret. És a dir, un ens a Espanya –i a Catalunya– tan mític com un unicorn amb banya de purpurina.

Ara bé, dit això, ¿quins tres diaris es queixen i col·loquen la notícia en portada i s'esquincen les vestidures? Efectivament, el trio lalalà de la manipulació: Abc, El Mundo i La Razón. En el seu cas, més que una defensa del sacre ritus del periodisme, s'hi intueix una mera defensa gremial en favor del monopoli del relat. "El PSOE expulsa l'espanyol de Catalunya", diu el diari de Planeta, perfectament conscient que la hipèrbole del titular no es correspon amb la realitat. Tenen les xifres de vendes de l'editorial per saber quina llengua està arraconant quina, a Catalunya.

El diari, per cert, es repenja en George Orwell per titular que el govern central crea un "ministeri de la Veritat". No sé jo si el pobre autor britànic seria lector de La Razón, cas que estigués viu i sapigués llegir castellà. Però probablement revalidaria aquella frase segons la qual enlloc del món havia vist uns diaris amb una relació tan tangencial amb la realitat. Que siguin algunes il·lustres capçaleres de l'anomenada caverna les que es facin passar per adalils de la llibertat d'informació, quan han pervertit l'arena del debat públic amb les seves connexions amb les clavegueres de l'Estat, resulta com a mínim hipòcrita.

stats