Mèdia 21/12/2014

"No treballo amb actors professionals perquè no em cauen bé": Albert Serra a 'El convidat', en 10 frases

El director de cinema banyolí ha estat l'amfitrió d'Albert Om en el programa emès aquest diumenge a la nit

Ara
3 min
Albert Serra i Albert Om a 'El Convidat' / TV3

Barcelona1. "Tinc consciència artística des dels 16 o 17 anys o potser una mica abans [...]. Un artista ha de mirar de no portar una vida convencional. Encara que sigui només perquè ha de convèncer gent perquè cregui en ell i hi posi diners, alguna estratègia necessita".

2. "No m’agraden els animals. No vull dir res més perquè això és molt impopular, però no m’agraden".

3. "De petit era bastant bon estudiant. Però això no té importància. El que compta és a partir del moment en què un decideix per ell mateix. Totes les infàncies són avorridíssimes, perquè no tens una mirada sobre tu mateix o sobre el món".

4. "De jove havia jugat a tenis. Després vaig passar als escacs. És l’evolució natural que hauria de fer tothom. Quan ets un nen petit no penses i actives el cos, i quan et fas gran vas activant cada vegada més la ment i no tant el cos. No et passaràs la vida tirant una pilota contra la paret com si tinguessis 2 anys".

5. "Si les pel·lícules que jo faig tenen un interès o mereixen ser vistes és perquè no es poden explicar. Si es pot trobar un equivalent en paraules és que no calia fer-les".

6. "Quan veig ara pel·lícules amb un argument, clàssiques, penso que les sèries de televisió les han superat mil milions de vegades. El que no té sentit avui dia és el cine normal, el cine que, com es diu vulgarment, explica una història".

7. "L’espectador té una funció passiva. Seria el món al revés que manés ell. Bé, de fet això ja passa. Té més privilegis l’espectador que el director. Per què m’han de dir ‘per què no ets més comercial?’ o ‘m’avorreixo [amb les teves pel·lícules]’? Tio, aquí el que mana sóc jo. Només faltaria que hagués d’escoltar l’espectador".

8. "No treballo amb actors professionals perquè no em cauen bé com a éssers humans. Els que jo he conegut no em cauen bé, i crec que es pot extrapolar".

9. "Si tinc parella o no en tinc és irrellevant. Si a la gent li interessa, l’hem de desacostumar d'aquest tipus d’interès. [...] Mai s’ha fet res de bo amb els sentiments. Mai s’ha combatut el mal amb els sentiments. O sí que se l’ha combatut, però mai se l’ha guanyat. No pots regir la teva vida pels sentiments, per si t’enamores o no".

10. "Sóc al començament de la meva carrera. El que vindrà serà molt més espectacular. Qui en tingui dubtes s’equivocarà. El que ha de venir serà més inimaginable i molt més gran. I si jo no trobo diners per fer més pel·lícules n’hi haurà d’altres que ho passaran més malament, jo seré dels últims. Vinc d’una família de viatjants, de venedors. Allò que diuen del que vendria una nevera als esquimals, aquest sóc jo.

---------------------------------------

'Bonus track': diàleg Om-Serra a la cuina de la casa dels pares del director, a Banyoles

Om: "Si jo sóc un productor i et digués que tens George Clooney i Scarlett Johansson, faries la pel·lícula?".

Serra: "No. Perquè no té sentit".

Om: "Però podries fer el que volguessis amb ells...".

Serra: "Mmmm... Home, si puc fer el que vulgui... depèn del que entenguis per ‘el que vulgui’".

Om: "Sense fer-los mal".

Serra: "Home! Així ja no és 'el que vulgui'" [Riu].

stats