25/10/2021

Notes sobre en Peyu, TV3 i la censura

2 min

1. Diu el diccionari del DIEC que censura és "exercici del control i de la repressió dels continguts dels missatges fets públics a través dels diferents mitjans de comunicació". Sota aquesta definició, la supressió del fragment de Bricoheroes on en Peyu –parodiant el somni d'un nou-ric– desitjava rebre una fel·lació de Letícia Ortíz, és un acte de censura.

Jair Domínguez i en Peyu a 'Bricoheroes'

2. Però la paraula censura està demonitzada. Quaranta anys de franquisme –i quaranta anys més de democràcia imperfectíssima– han connotat negativament el terme. Potser cal començar a assumir que la censura –o el control editorial, en la seva formulació amable– és habitual i fins i tot raonable, en tant que qui emet un missatge d'un tercer té dret d'assumir-lo... o no.

3. En aquest cas concret, TV3 no podia assumir el missatge. Si el gag s'interpreta en clau paròdica, no és escandalós, perquè de qui fa broma és del nou-ric. Però cal ser conscients que vivim en uns temps en què tot es descontextualitza i es pren per la literalitat. Els humoristes poden intentar obviar-lo, aquest factor, però un canal públic l'ha de tenir present.

4. Es podrien haver salvat els mobles només que no hagués anomenat "Letícia Ortiz" i en Peyu ho hagués deixat en un "la reina d'Espanya" (i, evidentment, sense la referència a la filla). S'hauria centrat la broma en la institució i no en la persona, tot i que la capa masclista continuaria present (però, de nou, se suposa que això és un personatge). En tot cas, TV3 hauria d'haver negociat millor el guió i no deixar que el gag arribés al muntatge.

5. En un país normal, aquesta mena d'humor que viu als límits –i, per tant, de tant en tant els traspassa– tindria aixopluc en una plataforma privada, on hi ha menys cotilles que en un canal públic. Al final, si a tu et desagrada un acudit tantíssim, doncs te n'esborres i llestos. Però el ciutadà no pot deixar de finançar TV3 i això la lliga inevitablement més curt: ha de buscar el màxim comú denominador. També d'aquí, de l'eterna anomalia, plora la criatura.

stats