Mèdia 17/07/2019

La ràdio espanyola arrencarà amb una nova graella

Pepa Fernández assumirà al setembre els matins de RNE, amb els quals haurà de fer front a un renovat ‘Hoy por hoy’ que encapçalarà Àngels Barceló

Britt Elvira Ruitenberg
3 min
Pepa Fernández presentarà ‘Las mañanas de RNE’

BarcelonaRàdio Nacional d’Espanya també renova la graella de cara al curs que ve. Després que la SER anunciés que Àngels Barceló i Pepa Bueno s’intercanviaran els rols a partir de setembre, la pública va anunciar ahir que incorporarà la periodista Pepa Fernández com a presentadora del programa Las mañanas de RNE, que s’emet entre les 10 h i les 13h. Fernández passarà a aquest espai després d’haver treballat durant dues dècades a No es un día cualquiera, un magazín matinal de RNE per als caps de setmana que aquest diumenge celebra vint anys.

Inscriu-te a la newsletter series Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, Carles Mesa -que fins ara es podia sentir a les nits de RNE- serà la nova veu d’aquest magazín de dissabtes i diumenges, i el periodista Alfredo Menéndez serà el responsable de substituir Carles Mesa a la nova temporada de Gente despierta, un programa que es pot escoltar des de quarts de dotze de la nit fins a les tres de la matinada.

A més, la nova temporada de RNE també presenta novetats a les tardes. La periodista Amaya Prieto serà la veu de l’emissora entre les 15 h i les 17 h, i Mamen Asencio seguirà el relleu a partir de les 5 de la tarda amb Por tres razones. D’altra banda, el programa cultural El ojo crítico estrenarà un horari nou i començarà a partir de les 19 h amb Alberto Martínez Arias al capdavant.

L’últim Estudi General de Mitjans (EGM) no va ser especialment amable amb l’emissora: li va atorgar 1.188.000 oients, 201.000 menys respecte a l’onada anterior (per bé que es va registrar, com sol passar a l’estiu, una caiguda del consum de ràdio).

Qui també va anunciar que remodelava la seva graella, fa unes setmanes, és la Cadena SER. L’emissora va comunicar que els seus dos grans formats informatius -el matinal Hoy por hoy i el programa nocturn Hora 25- començaran una nova etapa. La periodista Àngels Barceló prendrà el relleu del programa matinal i es farà càrrec de les més de sis hores d’emissió. Aquest canvi donarà un format més clàssic al programa: la d’una veu única com a fil conductor.

Paral·lelament, Pepa Bueno -que ha sigut la codirectora d’aquest espai matinal durant més de vuit anys- farà el salt a Hora 25. Segons va expressar Bueno, aquest canvi li permetrà “posar en repòs les notícies, parar el rellotge i tenir temps per a la reflexió”. Per la seva banda, el locutor Toni Garrido -que dirigia amb Bueno el programa- deixarà d’estar al capdavant del segon tram d’ Hoy por hoy després d’encapçalar-lo durant dues temporades, però seguirà vinculat a la SER amb diversos projectes audiovisuals i sobretot amb la direcció de l’espai matinal de la cadena entre les 6 h i 12.20 h.

En la mateixa línia que la SER i RNE, la Cope també ha tancat el seu equip del 2019-2020 amb alguns retocs. Però, a diferència de les emissores anteriors, la Cope no incorporarà noves veus.

L’emissora episcopal ha tancat la renovació del seu equip d’esports i ha firmat un acord amb els periodistes Paco González i Manolo Lama per seguir a la cadena durant les pròximes cinc temporades, fins al 2025. A més, també ha anunciat la renovació de Juan Antonio Alcalá, que inicialment no tenia clar si continuaria a l’emissora, ja que considerava que s’havia acabat el seu cicle a la cadena. Al final, però, ha renovat per sis temporades més. Ha sigut Alcalá mateix qui ho ha anunciat al seu perfil de Twitter, on també ha deixat constància del seu sou: al voltant de 400.000 euros per temporada.

A grans trets, la Cope ha optat per seguir amb la mateixa plantilla, sense seguir amb la proposta de Carlos Herrera de la temporada anterior. Herrera va demanar a la Cope renovar la plantilla i incorporar veus més joves i femenines al programa Herrera en la onda. Si bé el programa ho ha complert, la cadena no. Avui dia la Cope compta amb una abundant majoria masculina. Dels 19 programes a la cadena, 21 locutors són homes i només 5 són dones, i la mitjana d’edat no és precisament baixa. Aquesta realitat fa pensar si de cara a la temporada del 2020 ho canviaran.

stats