El periodista Pablo González, acusat d'espionatge per Polònia

El reporter va ser detingut quan es trobava cobrint la guerra d'Ucraïna

2 min
Pablo González, en una imatge del seu Twitter

BarcelonaEl periodista Pablo González, que porta quatre dies detingut, ha estat acusat d'espionatge per part de Polònia, país on es trobava cobrint la guerra d'Ucraïna. El reporter, que treballa per a mitjans com La Sexta, el diari basc Gara i Público, va ser detingut aquest dilluns per part de les autoritats poloneses quan sortia de l'hotel on estava hostatjat i es dirigia a cobrir l'arribada de refugiats a Rzeszów, prop de la frontera amb Ucraïna. Fins avui no s'han fet públics els motius de la detenció.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'advocat Gonzalo Boye, que porta la seva defensa, ha explicat a través de les xarxes socials que avui el consolat d'Espanya a Polònia els ha informat dels càrrecs dels quals s'acusa el periodista, un delicte d'espionatge tipificat en l'article 130, apartat 1, del Codi Penal polonès. Aquest article especifica que qualsevol persona que participi en activitats de serveis d'intel·ligència estrangers contra Polònia estarà subjecta a una pena de presó d'entre un i 10 anys. El consolat també ha informat que González es troba a la presó de Rzeszów.

Boye ha demanat al cònsol d'Espanya que concedeixi al periodista "protecció diplomàtica al més aviat possible" per afavorir la seva posada en llibertat amb el reporter sa i estalvi.

Reporters Sense Fronteres ha denunciat que en el temps que González porta detingut no ha tingut accés al seu advocat, fet que és una violació dels seus drets fonamentals. "Demanem que s'expliquin els motius de la seva detenció, que es garanteixi la seva seguretat i que se li doni accés immediat al seu advocat i als serveis del consolat espanyol", demanen. L'advocat de González assegura que ha sigut interrogat sense la seva presència i que aquest fet només "pot tenir com a finalitat doblegar la seva voluntat amb objectius desconeguts".

González, especialitzat en informació sobre els països postsoviètics, també va ser interrogat el 6 de febrer pels serveis de seguretat ucraïnesos, que el van acusar de "pro-rus" i el van instar a abandonar el país.

stats