Crítica TV 26/12/2022

Si portes pantalons texans, això t’interessa

2 min

Hi ha un percentatge molt elevat de possibilitats que en el moment que estàs llegint aquest article portis uns pantalons texans posats. Es calcula que la meitat del planeta se’n posa uns gairebé cada dia. Tot i això, és força desconeguda la càrrega simbòlica que amaga aquesta peça de roba. La versió fàcil i popular diu que els texans se’ls va inventar Levi Strauss el 1850. Però ara un documental de Movistar+ t’explica la història verdadera, detallada i plena de curiositats que envolta els famosos blue jeans. Total denim és fascinant. No perquè sigui una gran producció televisiva, sinó perquè resulta revelador descobrir les anècdotes més insòlites d’aquests pantalons blaus fets per resistir-ho tot. Els dissenyadors l’han considerat la indumentària més important del segle XX i, després de descobrir-ne el naixement i evolució, és inevitable pensar que és cert.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Total denim combina els coneixements d’experts amb imatges d’arxiu. Historiadores de la moda, dissenyadors, expertes en cultura popular i col·leccionistes van explicant l’evolució històrica dels pantalons texans des del seu origen. Tots ells, per cert, van vestits amb alguna peça de roba texana, cosa que contribueix a portar fins al present un tipus de tela que es calcula que té més de dos-cents anys. L’origen no és el llunyà oest. Ni tan sols els Estats Units. Allà, però, sí que van aconseguir apropiar-se de la roba texana i popularitzar-la. Les diferents aportacions dels especialistes es van complementant amb fotografies, obres d’art, anuncis a la premsa o a la televisió o pel·lícules de cinema. I és fascinant com les fonts documentals adquireixen un valor més potent que el purament il·lustratiu. Cadascun dels petits detalls vinculats al disseny dels texans han arribat fins als nostres dies o n’hem estat testimonis al llarg dels anys. Però amb les imatges d’arxiu descobrim que tot té una raó de ser vinculada a fets històrics, socials o econòmics. Per què els texans són de color blau? Per què porten reblons de coure a les costures? Com és que alguns tenen la bragueta cordada amb botons? Per quin motiu les butxaques segueixen sempre una determinada estètica? Tot això no només ho expliquen les fotografies sinó les circumstàncies vitals de cada moment.

Aprofundir en la història del texà és sinònim d’aprofundir en les vicissituds de les classes més baixes, permet explicar algunes de les aportacions que els esclaus van fer a la cultura nord-americana i descobrir com el cinema, la Segona Guerra Mundial o el Festival de Woodstock van contribuir al disseny i la popularització dels jeans. El documental té en compte la perspectiva de gènere i com aquests pantalons van contribuir de manera determinant a la democratització de la moda. Total denim és àgil i entretingut. I la prova televisiva de com, només estirant un fil d’uns texans, pots explicar la història de la humanitat dels tres últims segles.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats