Guardons
Mèdia 30/03/2023

Premi als reportatges de l'ARA sobre escenaris de pel·lícules

Els articles de Daniel Romaní reben el guardó de comunicació turística de les comarques de Girona

2 min
Pandora y el holandés errante

BarcelonaEl patrimoni cultural de Catalunya amaga multitud d'històries. Un bon exemple són els reportatges d'escenaris de pel·lícules fets l'estiu passat per Daniel Romaní per al diari ARA. La sèrie acaba de rebre un dels premis de comunicació turística 2022 de les comarques de Girona, organitzats pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona i entregats aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat el jurat dels premis, els reportatges de Romaní destaquen per “l’originalitat de la temàtica, la qualitat dels textos i l’excel·lent manera de mostrar al públic català els atractius turístics de les comarques gironines a través de la filmografia”. A part del guardó que ha rebut l'ARA, l'organització ha lliurat tres premis més, que han anat a parar a periodistes de la Gran Bretanya, Alemanya i Suïssa. Cada guardó té una dotació econòmica de 3.000 euros.

La sèrie de reportatges Escenaris de pel·lícula és la setena que Daniel Romaní dedica al patrimoni cultural del país des de les pàgines de l'ARA i amb el suport de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Les anteriors sèries han estat: Monuments de Catalunya, Tresors de Catalunya, Catalunya industrial, Castells de Catalunya, Cada casa, un personatge i Col·leccions visitables. Aquests reportatges de Daniel Romaní han rebut en dues ocasions el premi Pica d’Estats, que atorga el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. D’altra banda, el llibre Catalunya industrial, que recull tots els reportatges de la sèrie, ha merescut el premi especial de Patrimoni Bonaplata.

Els reportatges sobre l'herència cinematogràfica de Catalunya seran recollits en un llibre, com els altres reportatges d'aquestes extenses sèries sobre el patrimoni cultural català, que publica Viena Edicions. A l'hora de plantejar-se la sèrie de reportatges, Romaní va decidir centrar-se en pel·lícules clàssiques rodades a terres catalanes, com ara De sobte, l'últim estiu, amb Elizabeth Taylor; Pandora i l'holandès errant, filmada a Tossa de Mar amb Ava Gardner i James Mason; o La llum de la fi del món, protagonitzada per Yul Brynner i Kirk Douglas. "Hi ha un notable turisme cinematogràfic a les comarques de Girona. Ho vaig constatar quan feia la sèrie Escenaris de pel·lícula", ha assegurat Romaní quan ha recollit el premi a l'Auditori Palau de Congressos de Girona.

stats