Mèdia 28/11/2019

Premi Tatiana Sisquella per al 'kit' de realitat virtual que redueix l’angoixa infantil als hospitals

Un centenar de menors han pogut tranquil·litzar-se abans d'una cirurgia gràcies al vídeo en 360 graus de Nixi for Children

Gemma Garrido Granger
2 min

BarcelonaUn kit de realitat virtual per reduir l'angoixa dels més petits abans de passar per quiròfan és el projecte emprenedor Nixi for Children, que ha guanyat el sisè premi Tatiana Sisquella a la contribució social. El guardó s'ha lliurat aquest dijous al vespre al Palau de la Música, en el marc de la Nit de l'ARA. Basant-se en l'ús de la tecnologia i de la realitat virtual per influir en l'estat anímic dels menors i disminuir-los l'ansietat, la iniciativa s'està desplegant com a assaig clínic a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona des de principis d'any.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els resultats preliminars són esperançadors: l'eina permet preparar els infants abans d'una intervenció quirúrgica ambulatòria –reben l'alta el mateix dia– entre una setmana i un dia abans de la cirurgia. Mitjançant unes ulleres de cartró a les quals es pot acoblar el telèfon dels pares, els nens i nenes veuen la sala on seran operats en un vídeo en 360 graus i 3D perquè la puguin conèixer abans de la intervenció i sentir-se més segurs. La doctora Teresa Franco, de l'equip d'anestesiologia pediàtrica de l'hospital badaloní, assegura que a la franja d'edat que va dels 4 als 12 anys la principal preocupació quan han d'operar-se és el desconeixement: no saber on van i si podran controlar l'entorn.

La Berta, una de les primeres nenes que va provar les ulleres de Nixi for Children a Can Ruti, veient el vídeo en 360 graus del quiròfan on anava a ser operada.

El creador del kit, Tomàs Lóbez, ha acompanyat el tour per la sala d'operació amb el Nixi, un personatge animat amb aparença d'infant que els ensenya tots els racons del quiròfan. La incidència de l'angoixa prequirúrgica pot arribar a afectar el 60% dels pacients pediàtrics, i ja hi ha una sòlida literatura científica que avala l'efecte analgèsic de la realitat virtual.

Fins ara, un centenar de menors han participat en l'estudi –els resultats del qual es publicaran l'any que ve– i la bona acceptació d'infants i familiars esperona l'equip de Nixi i de cirurgia pediàtrica. L'angoixa no només té conseqüències negatives durant l'operació –els nens no col·laboren durant l'administració de l'anestèsia o es desperten agitats–, sinó que pot fer-los sentir apàtics o patir trastorns alimentaris o del son.

L'ARA va crear el premi Tatiana Sisquella a la contribució social el 2014 per homenatjar aquesta periodista –col·laboradora del diari des de la seva fundació–, que va morir el 6 de febrer d'aquell mateix any amb 35 anys. El jurat d'aquesta edició estava format per Joan Maria Pou, Albert Om, Elena Freixa i Ignasi Aragay, amb Oriol Canals com a secretari.

stats