Premsa

La SER prescindeix de Gemma Nierga

La periodista, que havia fet tota la carrera professional a la casa, no veurà renovat el seu contracte quan li expiri al juliol

Gemma Nierga deixarà de presentar 'Hoy por hoy', el magazín matinal de la Cadena SER, líder de la ràdio espanyola, segons ha pogut saber l'ARA en exclusiva. L'emissora ha decidit prescindir dels seus serveis i li ha comunicat que no li renovarà el contracte, que venç aquest mes de juliol. Nierga portava més de 30 anys a la ràdio del grup Prisa, on havia presentat programes icònics com 'Hablar por hablar' o 'La ventana'.

A l'última onada de l'EGM, el programa –que copresenta amb Pepa Bueno– va marcar 2.848.000 seguidors, la qual cosa va suposar un descens lleu respecte als 3.272.000 d'un any enrere. A Catalunya, escolten el programa 217.000 persones. En tot cas, la franja que encapçala Nierga s'ha mantingut en uns nivells d'audiència estables. Amb la seva destitució queda enlaire l'equip que l'acompanya, en espera que la SER decideixi qui la substitueix i si aquesta persona compta o no amb aquests redactors.

Fonts coneixedores de l'operació emmarquen la seva marxa forçada al procés de debilitament que s'està aplicant a Ràdio Barcelona i els seus professionals en relació a la central de Madrid. En aquest sentit, el president del grup Prisa, Juan Luis Cebrián, va anunciar en un esmorzar del CAC que volia potenciar una ràdio íntegrament en català, cosa que no s'ha arribat a materialitzar. D'altra banda, diversos periodistes que han abandonat la casa de manera natural, després no han estat substituïts.

Una vida dedicada a la Cadena SER

Nascuda a Girona el 1965, Nie r ga ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional a la Cadena SER. Formada a Ràdio Vilassar i Televisió de Calella, e s va incorporar a Ràdio Barcelona el 1987 com a reportera d’un programa matinal. E l 1989 va passar a ocupar la franja de la matinada amb ' Hablar por hablar' , un espai radiofònic creat per ella mateixa que li va valer el seu primer premi Ondas. El va rebre el 1997, el mateix any en què deixava el programa per iniciar una nova etapa a la cadena.  

Nierga es va incorporar a  la franja de tardes a través de  'La ventana', el magazín que, fins llavors, havia presentat Xavier Sardà. Hi va arribar per substituir-lo  i s’hi va quedar 15 anys, temps en què va exercir de directora i presentadora. Durant aquest temps va rebre dos premis Ondas més: el primer va ser un reconeixement internacional a la tertúlia protagonitzada per nens -una de les seccions emblemàtiques del programa- i el segon per la seva trajectòria.

E l 2012 va haver-hi un intercanvi de posicions dins de la cadena: Nierga va aterrar a ‘Hoy por hoy’, mentre que Carles Francino, que presentava el programa fins a aquell moment, va fer el salt a l’horari de tarda a 'La ventana'. Des de llavors, Nierga ha copresentat l'espai juntament amb Pepa Bueno, fins a aquesta temporada, quan la SER ha decidit no comptar més amb una de les figures més veteranes de l’emissora.

N ierga ha compaginat la seva feina a la ràdio amb diverses incursions en l’àmbit televisiu. Va debutar a TV3 amb el concurs 'Dit i fit', on va treballar des del 1987 fins el 1989. Posteriorment va estar involucrada en altres projectes de la televisió pública com 'Tres senyores i un senyor', 'Pares i fills' i 'Tothom per tothom'. Recentment va tornar a la cadena per participar en un capítol de 'Fora de sèrie', el programa en què periodistes anteriorment vinculats a TV3 entrevisten el personatge que ells escullen. En el seu cas va ser Miquel Roca.