Mitjans públics
Mèdia 30/05/2014

El president de la CCMA sobre la pèrdua del múltiplex: "Les dades que ens arriben fins avui no ens tranquil·litzen gens"

Brauli Duart denuncia intenció política en aquesta decisió i en el canvi de criteri en la deducció de l'IVA, que posa en "risc seriós" l'estabilitat dels mitjans públics

Ara
3 min

BarcelonaEl president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Brauli Duart, ha ratificat aquest divendres la seva oposició frontal a la possibilitat que Televisió de Catalunya perdi un múltiplex. "Volem deixar ben clar que volem mantenir íntegrament l'oferta audiovisual que actualment tenim en TDT. No acceptarem cap reducció del nostre espai radioelèctric", ha assegurat Duart durant la seva compareixença davant la comissió parlamentària de control als mitjans públics. "La Corporació es posa formalment al costat del Parlament de Catalunya i del Govern de la Generalitat per defensar la nostra oferta i el model de TV3 com a televisió nacional de Catalunya", ha insistit Duart, que ha mostrat la seva voluntat d'"incrementar" el nombre de canals quan sigui possible des del punt de vista econòmic. En aquest sentit, ha recordat que la decisió de fusionar en un sol canal el Super3 i el 33 es va prendre únicament per motius pressupostaris, ha deixat clar que és "temporal" i que la voluntat és tornar-los a separar i ha conclòs que es tracta d'un fet "molt diferent" a la reducció obligada de l'oferta per la pèrdua d'un múltiplex.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Malgrat aquesta contundència en la defensa del panorama actual, el president de la Corporació ha admès que, ara per ara, la situació és preocupant: "Les dades que ens arriben fins avui no ens tranquil·litzen gens, al contrari", ha lamentat, tot i que confia que de la reunió d'avui entre el govern espanyol i el català en puguin sortir alguns avenços.

En qualsevol cas, Duart ha insistit que tot plegat no és fruit de cap problema tècnic, sinó que ho ha situat en el camp "polític". I ha anat més enllà: "Si aquesta decisió la sumem a altres dels últims temps, com l'aprovació de la llei que prohibeix generar el més mínim dèficit i que ha obligat a fer tots els ajustos que hem hagut de fer, i a més se'ns comunica que hi ha un canvi de criteri, que no de lleis, en el tema de la deducció de l'IVA, que també ens afecta a nosaltres i no a altres corporacions, tenim clar que no estem davant d'un problema tècnic, sinó que estem parlant d'un problema polític".

Precisament, en relació amb les complicacions financeres derivades dels nous criteris en la deducció de l'IVA, Duart ha advertit que pot suposar un "risc seriós" per a l'estabilitat financera de la Corporació. Segons ell, ja s'està treballant en una estretègia per fer-hi front –en la qual espera comptar amb el suport del Parlament i el Govern–, però de moment no s'ha fet cap moviment perquè encara no s'ha rebut la comunicació oficial d'Hisenda.

Menys pressupost per a continguts

Més enllà d'aquests nous condicionants, la CCMA encara està pendent de tancar el nou conveni col·lectiu, que segons es va acordar fa pocs dies se seguirà negociant fins al 30 de novembre. Duart ha admès que aquesta nova pròrroga obligarà a retallar d'altres partides els 7,5 milions d'euros que es preveia treure del capítol de personal. "És una situació que no ens agrada gens. Són partides que han estat molt ajustades ja i ens preocupa que pugui incidir negativament sobre l'oferta que estem fent", ha advertit.

Segons ha explicat el president, ara mateix la negociació s'està duent a terme en tres comissions diferents: una se centra en l'equiparació de salaris, la segona en altres aspectes de les condicions laborals més enllà de les retribucions, i la tercera està analitzant un per un tots els complements salarials per decidir si es mantenen –i es regulen– o bé se suprimeixen. Mentre duri el procés de negociació, els treballadors demanen que s'aprovi un conveni provisional que mantingui les condicions de l'anterior i que tingui vigència durant tot aquest any i la possibilitat d'ultraactivitat durant el 2015, una proposta que el consell de govern encara està analitzant, amb la previsió de donar una resposta al comitè d'empresa la setmana que ve.

Aturar l'externalització de la publicitat

Durant la compareixença d'aquest divendres, Duart també ha defensat la decisió del consell de govern de la CCMA d'anul·lar el procés d'externalització de la gestió de la publicitat de TV3. Tal com ja va argumentar en el seu moment, el president de la Corporació ha explicat que el canvi de rumb es va decidir arran de tres condicionants: la constatació que els ingressos publicitaris havien deixat de baixar, la desaparició de vuit canals de TDT –amb la consegüent reducció de la competència– i l'anul·lació de la clàusula legal que preveia la desaparició de la publicitat de Catalunya Ràdio.

Segons ha explicat Duart, la voluntat a partir d'ara serà "aprofitar les sinergies de la comercialització conjunta de la publicitat de Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i els mitjans digitals", la qual cosa ha de permetre "millorar les estratègies de venda" dels mitjans de la Corporació.

stats