Mèdia 04/03/2017

Un equip de l'Ara.cat elabora un prototip que destaca les notícies amb visió de gènere

El feminitzador és un dels projectes que s'han presentat al hackató d''El Confidencial' a Madrid

Ara
2 min
L'equip de l'Ara.cat a l'Editors Lab d'El Confidencial

MadridUn equip de l'Ara.cat ha participat des de divendres a Madrid en una competició de mitjans de comunicació de l'Estat per impulsar el prototipatge de productes que prioritzin el mòbil, l'anomenat 'mobile first'. En el hackató del diari 'El Confidencial' hi han pres part nou equips amb el lema "Prototyping the future of news". És un esdeveniment internacional, organitzat pel Global Editors Network (GN) amb el suport de Google News Lab.

El concurs l'ha guanyat l'equip local, El Confidencial, amb una eina que mostra en temps real quins son els personatges públics més populars.

L'ARA va guanyar el premi del públic, en la votació dels mitjans participants. També van obtenir mencions del jurat El Español i el Diario de Navarra.

L'equip de l'Ara.cat presenta el seu prototip a Madrid

És el tercer any que l'ARA participa al 'hackathon'. Entre els mitjans que hi han pres part també hi havia 'El País', 'El Mundo', 'Vocento', 'Diario de Navarra' i 'El Español'. Cada mitjà hi ha participat amb un equip de tres persones: un periodista, un programador i un dissenyador. De l'ARA hi ha Isaac Salvatierra, Marc Funollet i Ricard Marfà. Al final de l'acte, cada equip ha mostrat els prototips davant un jurat d'experts. Aquí es poden consultar tots els prototips presentats.

L'equip de l'Ara.cat ha dissenyat una eina que permet feminitzar la portada de l'edició mòbil del diari. Prement el botó 'feminitzar' desapareixen les notícies que no promouen la igualtat o que no recullen de manera equilibrada les declaracions o testimonis tant d'homes com de dones. El feminitzador pretén sensibilitzar els lectors del diari i la mateixa redacció sobre aquest punt i posar en relleu la poca visibilització de la dona en molts camps.

Alguns estudis constaten que només 2 de cada 10 notícies dels mitjans de comunicació estan protagonitzades per dones.

El prototip de portada alternativa amb visió de gènere de l'Ara.cat es reelabora automàticament gràcies a un sistema intern i també gràcies a la col·laboració dels lectors. El feminitzador permet als usuaris puntuar les notícies en funció de si respecten la igualtat de gènere i és a través d'aquesta puntuació que s'ordenen les notícies de la portada. A llarg termini, el projecte està plantejat perquè, a partir de l'aprenentatge del vot dels usuaris, un robot pugui automatitzar el procés. També permet aplicar l'eina a altres camps com la defensa del medi ambient, per exemple.

stats