Mèdia 14/04/2014

'The Guardian' i 'The Washington Post', premiats amb un Pulitzer pel seguiment de l'espionatge de la NSA

Han rebut el premi al servei públic, amb el qual s'atorga la medalla d'or

Ara
2 min
L'exanalista de la NSA Edward Snowden va fer les revelacions que han servit per atorgar el premi Pulitzer de Servei públic d'enguany / REUTERS

BarcelonaEl premi de servei públic dels Pulitzer 2014 ha anat a parar a les mans de dos mitjans. 'The Guardian' –edició dels EUA– i 'The Washington Post' han aconseguit aquesta prestigiosa distinció pel seguiment informatiu del cas d'espionatge de la NSA que es va encetar amb les revelacions de l'analista Edward Snowden. El mitjà premiat en la categoria d'actualitat ha estat 'The Boston Globe Staff'. En la categoria d'investigació, s'ha premiat el professional Chris Hamby, de 'The Center for Public Integrity', situat a Washington. La premiada en reporterisme és Eli Saslow, del 'Washington Post'.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per àmbits geogràfics

En l'àmbit de la informació local s'ha premiat Will Hobson i Michael LaForgia, de 'The Tampa Bay Times'. El premi al treball periodístic d'àmbit nacional dels EUA se l'ha emportat David Philipps, de 'The Gazette', mitjà ubicat a Colorado Springs. El guardó al millor treball internacional se l'han endut Jason Szep i Andrew R. C. Marshall, de l'agència de notícies Reuters.

Opinió

El premi d'opinió ha estat atorgat a Stephen Henderson, del 'Detroit Free Press'. Dins la branca dels textos d'opinió, la millor crítica ha estat considerada en aquesta edició una d'Inga Saffron, de 'The Philadelphia Inquirer'. La millor editorial publicada, segons l'organització, és del mitjà 'The Oregonian', ubicat a Portland. La millor vinyeta del 2013 ha estat, pels encarregats de donar el premi, una de Kevin Siers, de 'The Charlotte Observer'. A nivell gràfic, s'ha premiat en la categoria de fotografia d'actualitat Tyler Hicks, del 'New York Times', i en la de fotografia de reportatges, Josh Haner, del 'New York Times'.

Set premis no periodístics

Fora de l'àmbit periodístic s'han atorgat set premis. En ficció, s'ha premiat 'The Goldfinch', de Donna Tartt. En drama, el Pulitzer ha estat per a 'The Flick', d'Annie Baker. Com a narració de tipus històric, s'ha premiat 'The Internal Enemy: Slavery and War in Virginia, 1772-1832', d'Alan Taylor. La millor biografia és de 'Margaret Fuller: A New American Life', de Megan Marshall. En la categoria de poesia, s'ha guardonat '3 Sections', de Vijay Seshadri. En no-ficció, el premi se l'ha emportat 'Toms River: A Story of Science and Salvation', de Dan Fagin. En composició musical, la lletra de la cançó 'Become Ocean', de John Luther Adams, ha estat la guardonada.

L'anunci dels guanyadors i dels finalistes s'ha fet aquest dilluns a les 15.00 hores de la tarda dels EUA. L'acte ha tingut lloc a la seu de la Universitat de Colúmbia, a Nova York. Els premis Pulitzer, considerats la màxima distinció al treball periodístic, són una sèrie de 21 guardons centrats en el món de la comunicació i la informació que també tenen modalitats de teatre, literatura i música. Tots els guardonats reben una dotació econòmica de 10.000 dòlars a excepció del premi en la categoria de servei públic, que rep una medalla d'or.

Els premis van ser fundats l'any 1917 pel periodista Joseph Pulitzer, que ho va demanar en el seu testament. La selecció dels premiats es fa mitjançant la col·laboració de la Fundació dels premis Pulitzer i de la Universitat de Colúmbia.

stats