Mèdia 12/06/2014

Ràdio 4 relleva els dos programes senyera tot i la millora d’audiència

El 30 de juny desapareixen ‘Matí a 4 bandes’ i ‘Directe 4.0’

à. Gutiérrez
3 min

BarcelonaRàdio 4 reformula la seva graella i liquida els dos programes principals. El 30 de juny serà l’últim dia per a Matí a 4 bandes, presentat per Toni Marín, i per al magazín de tardes Directe 4.0, conduït per Xantal Llavina. Diverses fonts de Ràdio 4 coincidien a manifestar la seva sorpresa per l’anunci, ja que l’últim EGM-Baròmetre atorgava a l’emissora un creixement del 45,5% de l’audiència. El magazín matinal feia vuit temporades que s’emetia, i el de tardes tres.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“Un canvi d’aires” és la breu explicació que s’ha donat als treballadors sobre la decisió de cancel·lar els dos programes senyera de la degana de la ràdio en català. Però fins a tres fonts de la plantilla interpretaven el moviment com la voluntat del nou equip directiu, encapçalat per Paola Callieri, de controlar més la línia editorial de l’emissora, davant la imminència de la diada de l’Onze de Setembre i de la consulta programada per al 9 de novembre. I una font ja desvinculada de l’emissora reconeixia a aquest diari haver rebut “una pressió molt intensa perquè no es portés com a entrevistats personatges com David Fernàndez, Oriol Junqueras i Ada Colau”. “Si hi han acabat apareixent -afirmava-, és per la fermesa de la gent de la casa”.

Per la seva banda, la directora de la ràdio nega que hi hagi motivacions polítiques. Preguntada sobre si la decisió s’ha pres des de Barcelona o des de Madrid, explica: “És una decisió col·legiada entre aquí i allà, per resoldre problemes que arrossegaven els programes”, tot i que no especifica quins eren aquests problemes. Sobre el fet de renovar la graella just després d’un EGM positiu, argumenta “que l’audiència no és l’únic criteri”. “Com a ràdio pública s’han d’observar més paràmetres”, diu.

Toni Marín va rebreel premi Ciutat de Barcelona l’any 2010 per la seva feina com a conductor de Matí a 4 bandes. El programa Directe 4.0 va obtenir una menció de qualitat al millor programa de ràdio als Premis de Ràdio Associació de Catalunya.

Ràdio 4 va viure un relleu convuls al gener, quan es va destituir el director de l’emissora, Jacint Felip, que va ser traslladat al centre de Sant Cugat de TVE, rebaixat a la categoria de redactor. Però tot i el relleu, encara no s’havia remodelat la graella des de l’arribada del PP al govern. En canvi, els populars sí que havien reformulat tant els continguts com l’organigrama de RNE. Es va nomenar com a director Alfonso Nasarre (director general de comunicació nacional del portaveu, en època d’Aznar) i com a cap d’informatius Alberto Martínez Arias (cap de premsa de Federico Trillo quan era ministre de Defensa).

L’estela de RNE

Pel que fa a continguts, es va prescindir de Juan Ramón Lucas i Toni Garrido, i aquests moviments es van saldar amb un desastre de resultats d’audiència. L’EGM va assenyalar que amb el canvi s’havia perdut el 23% de l’audiència en només un any. 517 treballadors van protestar formalment amb una carta en què alertaven del perill de residualització de la ràdio pública espanyola.

“El PP ha anat modelant al seu servei Ràdio Nacional i ara només faltava Ràdio 4, que han deixat per al final, perquè és la peça més petita”, valoraven des de la redacció de l’emissora.

Ernesto Sáenz de Buruaga deixarà de fer els matins de la Cope

La cadena Cope ha comunicat al seu presentador dels matins, Ernesto Sáenz de Buruaga, que la temporada que ve no seguirà al capdavant de La mañana. Segons publica Periodista Digital, la direcció de la cadena ha pres la decisió malgrat que el periodista encara tenia un any de contracte. De moment no hi ha cap relleu anunciat, però segons aquest digital el més ben situat és Carlos Herrera, actual conductor del matinal d’Onda Cero, tot i que també es valora la possibilitat de fitxar Juan Pablo Colmenarejo, que ha obtingut bons resultats d’audiència amb La linterna.

stats