TECNOLOGIA
Mèdia 08/10/2016

Realitat virtual i videojocs ‘vintage’ es donen la mà

La Barcelona Games World acull novetats i jocs clàssics en 53.000 metres quadrats

Joan-albert Ros
3 min
Jugadors durant  la Barcelona Games World, que té lloc  fins demà.

Barcelona155 expositors es reparteixen els 53.000 metres quadrats d’espai que ocupa del 6 al 9 d’octubre al recinte de Montjuïc la Barcelona Games World. Pesos pesants de la indústria però també una quinzena d’estudis independents s’apleguen en la primera edició d’aquesta trobada anual centrada en els videojocs. El sector va facturar l’any passat més de mil milions d’euros a l’Estat i dóna feina a Catalunya a una vuitantena d’empreses en què treballen ben bé un miler de persones. Aquest teixit empresarial i el posicionament estratègic de la capital catalana arran de la celebració del Mobile World Congress va justificar la decisió d’AEVI (Asociación Española de Videojuegos) de deixar de celebrar la Madrid Games Week amb Ifema i posar en marxa la BGW amb Fira de Barcelona. L’objectiu és arribar a un nou públic, accedir a un nou mercat professional i convertir l’esdeveniment en una referència a escala internacional.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre dispositius portàtils, videoconsoles domèstiques i ordinadors d’alta gamma, al saló hi ha més d’un miler de terminals d’entreteniment electrònic. Els visitants hi poden provar una setantena de títols recents, bona part dels quals no han sortit encara a la venda. I això sense comptar la infinitat de videojocs clàssics que es poden trobar a les màquines recreatives de RetroBarcelona, que en la seva quarta edició ha sigut acollida per Barcelona Games World.

La realitat virtual, protagonista

Nintendo ha donat a conèixer la seva Classic Mini NES, una versió en miniatura del sistema de vuit bits que va fer furor als anys 80, i tant Sony com Microsoft hi han dut les actualitzacions més recents dels seus maquinaris respectius. Però si hi ha cap novetat tecnològica que aquest any centra l’atenció dels aficionats és la realitat virtual. Sony ha habilitat una zona de prova en què es poden provar les ulleres PlayStation VR, que prometen augmentar la sensació de realisme i l’efecte immersiu de jocs com Batman Arkham VR i Resident Evil 7.

“Per a nosaltres és un giny estratègic amb què esperem arribar a un nou públic, no és un simple perifèric i esdevindrà central en l’experiència dels jugadors”, apunta Cristina Infante, responsable de PlayStation VR a Espanya. Entre les estrenes en primícia destaquen el joc de trets en primera persona Battlefield 1, ambientat a la Primera Guerra Mundial, Final Fantasy XV -el primer de la saga de rol que tindrà lloc en un món obert-, l’aventura d’acció Mafia III i Gears of war 4, que debuta a Xbox One. L’esperadíssim The last guardian, exclusiva de PS4, encara no està a la venda, però a la zona de Sony ja podem jugar a una demo de l’última obra de l’equip del geni Fumito Ueda. Guerrilla Games ha presentat Horizon: zero dawn, una aventura de ciència-ficció postapocalíptica en què, després d’un cataclisme planetari, la humanitat s’ha vist revertida a un estadi prehistòric mentre les màquines no han deixat de desenvolupar-se autònomament. El director de l’estudi, Hermen Hulst, preguntat sobre l’evolució de les intel·ligències artificials i la possibilitat que la generació per procediments -un mètode de creació automatitzada de continguts per mitjà d’algorismes informàtics-, en què ja s’han basat videojocs recents, rellevi en un futur els professionals del sector, es mostra optimista: “Considero que els videojocs són un art i per això continuarem sent necessaris. Tinc fe en el paper de les persones, per molt que avanci la tecnologia”. S’espera que més de 90.000 assistents hauran passat per la fira quan tanqui demà les portes, entre els quals vora 6.000 professionals acreditats.

stats